Güncelleme Tarihi:
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyada 100 milyon kişinin cep telefonlarında oynadığı Candy Crush (Şeker patlatma) oyununun değeri olan 5.9 milyar doların, Türkiye'deki tüm şeker fabriklarının toplam cirosundan fazla olduğunu, 59 mühendisin çalıştığı ayda 1 milyar kullanıcısı olan olan WhatsApp'ın 2014'deki değerinin 19 milyar dolar olduğunu hatırlatırken, "Bunlar ihlam almamız için önemli rakamlar" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise tencereden çanak anten yapan, ütüde çay demleyen inovatif bir toplum olduğumuzu belirterek, "Yeter ki imkan tanınsın, önümüz açılsın. Milletimizin içindeki o inovatif ruh, mutlaka bir şekilde kendini gösterecektir" dedi.
Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2016 etkinliği törenle açıldı. Ekonomi Bakanlığı desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla 'Sınırsız inovasyon- sınırsız potansiyel' sloganıyla düzenlenen 2 gün sürecek etkinlikte 44 konuşmacı yer alacak. Üniversiteler, Ar-Ge Merkezleri inovatif eserlerini sergilemeye başladı. Açılış törenine Vali Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki üniversitelerin rektörleri, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, işadamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, çarpıcı ve ilginç bir konuşma yaptı. İnovasyon konferanslarına başladıklarında yelkenlerde küresel ticaret artışının güçlü rüzgarları olduğunu, ihracatın arttığını belirten Büyükekşi, rüzgar yavaşlayıp, tersine döneceğini düşünerek hazırlıklı olmak için inovasyon, dönüşüm, yeniden yapılanma, insan medeniyetine katma değer katma hedefi koyduklarını söyledi. Büyükekşi, şöyle dedi:
Türkiye'nin inovasyon bağlamında tek meselesinin devlet ve bürokrasi dönüşümü değil. Mesele iş dünyasında da bir an önce dönüşüm sağlaması. Artık fırsat yaratan yeni iş anlayışına geçmemiz gerekiyor. Yeni nesil girişimci profiline ihtiyaç var. Artık sermaye üstünlüğüne dayanan çağ kapandı. Beşeri sermaye fiziki sermayenin önüne geçti. Ne kadar akıllı, birikimli isek bu çağın zengini olacağız. Bu çağın önemli rüzgarları yüzümüze vuruyor. Bunlar tsunaminin habercicisi ama biz tsunamiye hazır değiliz. Hazır olmanın yolu inovasyon yapmak mı? Hayır. Çünkü inovasyon her zaman yapılan bir şey değil. Fırsat da değil. İnovasyon bir düşünce biçimidir. İnovasyon aracımız değil amacımız olmalı."
Büyükekşi, inovasyonu yaşam biçimi haline getirmiş yeni nesiller çıkarmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Yeni dönem startejilerinin yeni nesil yaratıcılık, girişimciliğe desteği arttırmak olduğunu belirten Büyükekşi, "Amacımız; küresel seviyede inovaktif iş fikirlerini Türkiye'ye çekebilmek, yeni kuluçka merkezleri oluşturmak, gerişimcilere sermaye desteğini arttırmaktır" dedi.
İnovasyon, girişimcilik ve teknolojiyle bağlantı çarpıcı örnekler veren Büyükekşi, dünyada 100 milyon kişinin cep telefonlarında 'Candy Crush' adlı şeker patlatma oyununu oynadığını söyledi. Büyükekşi, "Bu oyunun şu anki değeri 5.9 milyar dolar. Türkiye'deki tüm şeker fabrikaların toplasan bu kadar cirosu yok. Bu sadece bir oyun sitesi. Herkesin cep telefonlarında olan WhatsApp'ın ayda 1 milyar kullanıcısı var. Günde 6 milyon fotoğraf paylaşımı var. Çalışan kişi 57 mühendistir. 19 milyar dolar değeri var. Bunlar ilham almamız için önemli rakamlar" diye konuştu.
Büyükekşi, gençlerden beklentilerinin büyük olduğunu, 500 milyar dolarlık ihracat hedefini inovasyon, teknoloji ve katma değere inanarak koyduklarını söyledi. Bu hedefi tasarım, markanın önemine dayanarak belirlediklerini dile getiren Büyükekşi "Türkiye'nin farklı illerinde seçtiğimiz 2 bin öğrenciyi eğitiyoruz. Farklı ülkelere gönderiyoruz.. Geleceğe hazırlayacağız. İnovasyona inanan girişimci kuşaklar yetiştireceğiz. Suya taş atarsınız dalga dalga genişler. Türkiye'de başarıya giden yolun inovasyondan geçtiğini herkesin bilmesini istiyoruz" dedi.
"TENCEREDEN ÇANAK ANTEN YAPAN MİLLETİZ"
İzmir Büyükşehir Belediyle Başkanı Aziz Kocaoğlu inovasyonu içinde farklı lezzetleri barındıran ve ancak usta aşçıların hünerli ellerinde değer bulan iddialı bir yemeğe benzettiğini söyledi. Kocaoğlu, şöyle konuştu:
""Biraz yenilik, tasarım, girişimcilik ve bolca hayal gücü. Hazerfen Ahmet Çelebi'yi kanat takıp uçuran hayal gücü, bunlar içinde belki de en önemlisidir. Kim ne derse desin, inovatif bir toplum olduğumuz kesin. Bu özelliğimizle mizahçılara bolca malzeme veriyoruz. Yüzbinlerce Avroluk Ferrari'ye tüp, minibüsün içine split klima takan, bulaşık makinesinde ıspanak yıkayıp, ütü üzerinde çay demleyen, tencereden çanak anten yapan bir milletiz biz. Yeter ki imkan tanınsın, önümüz açılsın. Milletimizin içindeki o inovatif ruh, mutlaka bir şekilde kendini gösterecektir."
PROCE DEĞİL PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Başkan Kocaoğlu, gerçek olanın ihracatta katma değer oluşturabilmek, ekonomisi güçlü bir ülke olmanın mutlaka ve mutlaka inovasyondan, markalaşmadan geçtiğini söyledi. Bu konuda en büyük görev de pratik, yenilikçi, risk almaktan çekinmeyen, girişimci, dünyayı yakından takip eden ve bilimin aydınlığından uzaklaşmayan gençlere düştüğünü belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Kentin yerel yönetimi olarak Bilime, Ar-Ge'ye, tasarıma ve yeniliğe inancımız samimidir. Porof. Zihni Sinir'in kulakları çınlasın; 'proce' değil 'projeler' üzerinde çalışıyoruz. Attığımız her adımda üniversiteler ve bilim insanlarıyla temas halindeyiz. Ülkenin AR-GE İnovasyon Müdürlüğü kuran ilk belediyesiyiz. Bu yıl 85'inci kez düzenleyeceğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ana temasını inovasyon olarak belirledik. Yenilikçi uygulamalarımızı denizyolu ulaşımından arıtma çamurlarının ekonomiye kazandırılmasına, akıllı trafik sisteminden tasarıma kadar pek çok alanda görebilirsiniz."
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, konuşmasında 21. Yüzyılda gücün inovasyondan beslendiğini söyledi. Ünlütürk "Doğal olarak inovasyon toplumları değiştirdiği gibi dünyayı değiştirir. Türkiye bu değişimin merkezindeki ülkelerden biridir. Bulunduğumuz zor coğrafyada itibarı, katma değeri yüksek ürünler ihraç etmekten başka çıkış yolumuz yoktur. Bu etkinlik bu nedenle çok önemli" dedi. Ünlütürk, etkinlik boyunca inovasyon girişimcilik konusunda Türk ve yabancı konuk konuşmacıların yeralacağını, üniversiteler, Arge Merkezlerinin inonatif eserleri sergileyeceğini, öğrenciler ile işadamlarının bir araya geleceğini, Cumhuriyet meydanın drone şov yapılacağını da söyledi. Vali Mustafa Toprak ise günümüz dünyasında varolmanın temel koşulunun ülkenin sahip oldu kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek, yenilik yaratma kültürün benimseyerek katma değer yüksek ürünler ürütmek olduğunu söyledi.
İnovasyon Haftası etkinlikleri ünlü trend uzmanı Magnus Lindkvist'in "İnovasyonun sınırsızlık masalı" adlı konferansıyla başladı.