Güncelleme Tarihi:
Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'ndeki sahipsiz köpeklerden yaklaşık 20'si, bir ay önce başlayan bir hafta süren salgında telef oldu. Veterinerlerin incelemesinde köpeklerin 'Gençlik Hastalığı'ndan öldüğü belirlendi. İngiliz hayvanseverler, geçen haftadan itibaren barınakta belli aralıklarla hastalığın tekrardan görülmemesi için çamaşır suyuyla temizlik çalışması yapmaya başladı.
Uzun zamandır barınakta gönüllü olarak çalıştıklarını belirten İngiliz vatandaşı Rachel Navaro, "Temizlik çalışmalarına geçtiğimiz hafta başladık. Bugün de burada salgınla savaşa devam ediyoruz. Kaybettiğimiz köpekleri kurtaramayız, ancak enfeksiyon yayılmasın diye her hafta buraya gelerek temizlik yapmaya devam edeceğiz. Önce çamaşır suyu ve fırçalarla temizledikten sonra, yanımıza getirdiğimiz kireçle yerleri temizleyip, köpeklere enfeksiyonun bulaşmasını engellemeye çalışacağız" dedi. Barınaktaki köpeklerin imkansızlık nedeniyle yan yana konulduğuna dikkati çeken Navaro, "Biz burada bir karantina bölümü oluşturulmasını istiyoruz. Hastalık riski görülen köpeklerle sağlıklı bulunan köpeklerin iki ay ayrı kalmasını istiyoruz. Böylelikle salgının önüne geçilmiş olur" dedi. Navaro, barınaktan hayvan sahiplenmenin az olduğuna da dikkati çekti.
Sarılıkla başlayan hastalığın kanlı ishal olarak devam ettiğini belirten Marmaris Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Eda Ülken Tören ise, "Bugün burada temizliğe katılan herkes yabancı. Öncelikle bölge halkımızın bu konuya biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz. Söze gelince herkes hayvan seviyor. Ama ne yazık ki kısırlaştırmıyorlar ve hala sokaklarda bir sürü köpek var" dedi.
GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?
Köpeklerde gençlik hastalığı viral hastalıklar arasında en fazla görülme sıklığına sahip. Hayvanlarda en fazla ölüme sebebiyet veren hastalıklardan biri. Özellikle doğal ortamda aşısız olarak bulunan bazı yabani hayvanların ve köpeklerin, bu hastalığı bulaştırma riski fazla. Hastalık etkeninin bilimsel adı Canine Distemper Virus'tur. Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi hücrelerin içerisinde aktif hale gelerek hastalık oluşturan bir etkeni antibiyotikler ile yok etmek mümkün olmadığından, öncelikli olarak hastalıkla mücadele yolu aşılama olmalıdır. Antibiyotik tedavisi ise diğer bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi için uygulanmaktadır.