İncirimiz geri dönmeyecek

Güncelleme Tarihi:

İncirimiz geri dönmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2009 23:51

Haberin Devamı

Aflatoksin yüzünden ihracatı sekteye uğrayan geleneksel ürünümüz kuru incirdeki sorunun bitmesi için düğmeye basıldı. İhracatçı Birlikleri üst sınırın yükseltilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

EGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, incir ihracatının önündeki en büyük sorun olan aflatoksinde üst sınırın artırılması için uluslararası kurumlara yapılan başvuruların görüşüldüğünü, bu  konuda gelecek sezon için olumlu haberler beklediklerini söyledi. Aflatoksin üst sınırının abd’de 20 ppb, Türkiye’de ise 10 ppb olmasına rağmen, AB ülkelerinde 4 ppb olması nedeniyle yıllardır ihracatta büyük sıkıntılar yaşandığını dile getiren Gabay, üst sınırın yükseltilmesi için bir süredir çaba gösterdiklerini dile getirdi. Sezon için umutluyuzGıda konusundaki standartları belirleyen uluslararası kuruluş Kodeks Alimentarius Komisyonu’nun bir süre önce fındığın da içinde bulunduğu kabuklu yemişlerde aflatoksin sınırını 10 ppb olarak açıkladığını, AB’nin de bunu uygulayacağını ifade eden Gabay, Türkiye olarak kuru incirde de sınırın yeniden değerlendirilmesi konusunda müracaatta bulunduklarını söyledi. Başvurunun en üst kademede görüşüldüğünü dile getiren Gabay, “Bu yıla yetişeceğini sanmıyoruz, ancak gelecek sezon için umutluyuz” diye konuştu.

İMHA EDİLDİ

Haberin Devamı

İhracatçı Turan Şen, aflatoksinin 1980’li yıllarda Yunan lobisince Türk ihracatçıların önünü kapatmak için ortaya atıldığını, o dönemden bu yana da sorunun giderek büyüdüğünü söyledi.Geçen sezon 400 ton kuru incirin aflatoksin nedeniyle iade edilmesi sonucu imha edildiğini belirten Gabay, “Ülkede en fazla incirin yetiştirildiği bölgelerden olan Nazilli aynı zamanda 100 yaşın üzerinde en fazla insanın bulunduğu bölge. Aflatoksin zehirliyse bu insanlar nasıl bu kadar uzun  süre yaşıyor?” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!