İncirde yükleme davalık oluyor

Güncelleme Tarihi:

İncirde yükleme davalık oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2009 00:00

Tariş İncir Birliği, kuru incirde ilk yükleme tarihi uygulamasının iptali için yargıya gitme kararı aldı. Başkan Karazor, piyasada yabancının incirinin cirit attığını söyledi.

EGE Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği'nde ihracatçıların genel kurulda tavsiye kararı aldığı, DTM'nin onaylayarak hayata geçirdiği ’ilk yükleme tarihi uygulamasına' dava yolu göründü. Tariş İncir Birliği, uygulamanın kaldırılması için harekete geçti.

Etkin ihracat

Uygulamanın rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle İhracatçı Birlikleri'ne yaptığı başvuru "ihracatta standardizasyonu, etkin ihracat yapılmasını ve aflatoksin nedeniyle geri dönen ürün miktarının en aza inmesini sağlamak amacıyla tarih belirlendiği" gerekçesiyle reddedilen Tariş, bu kez yargı yoluna başvuracak. Tariş İncir Birliği Başkanı Hasan Hüseyin Karazor, "Bu uygulama rekabeti engelleyen bir husus. Hakkımızı yargıda arayacağız. Ben aynı zamanda Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği'nin yönetim kurulu üyesiyim. Ancak üreticinin çıkarını görmezden gelemem. Avrupa'da İran, İspanyol, İtalyan inciri cirit atarken, bizim ürünümüz tarihi henüz gelmedi gibi küçük kaprislerle rafa çıkamıyor. Rafa çıkamayan malı satamazsınız" dedi.

GABAY: RAF KAYBI YOK

Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birliği Başkanı Menaşe Gabay, iddia edildiği gibi yükleme tarihinden ötürü raf kaybı olmadığını savundu. Yükleme tarihinin incir açısından önemli olduğunu ifade eden Gabay, "İncirin tam manasıyla kurumasını sağlıyor" dedi ve şunları söyledi: "Aynı zamanda iç piyasada mümkün olduğu kadar ilk ürünü geciktirerek fazlalaştırıyor. Bütün ürün turfanda oluyor. Raf kaybı söz konusu değil. Avrupa'ya da incir 15 Ekim tarihinden sonra girer. 2008 yılı için ilk yükleme tarihini 3 Ekim olarak belirlemiştik. Genelde 28-30 Eylül oluyor." Rekabet Kurumu'nun kabul etmediği bir konunun yargıya taşınmasının da bir anlamı olmadığını dile getiren Gabay, "Gayemiz incirin kalitesini yükseltmek, inciri daha iyi pazarlayabilmek, daha ciddi bir şekilde Avrupa'ya ihraç etmek" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!