İnciraltı yeşil kalacak

Güncelleme Tarihi:

İnciraltı yeşil kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi İnciraltı için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladı. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun SİT ilan ettiği bölge daha önce olduğu gibi tarım alanlarında uygulanan imar yönetmeliğinin içerdiği kurallara göre planlandı.

İZMİR'in akciğeri yeni planla koruma altına alınırken, 3 bin metrekarelik parsellere yüzde 5 imar hakkı verilecek. Buraya da kapalı alanı 250 metrekareyi geçmeyecek şekilde iki katlı binalar yapılabilecek.

PLAN, Anıtlar Kurulu'nun, daha sonra da Belediye Meclisi'nin onayının ardından uygulamaya konacak. Burhan Özfatura döneminde İnciraltı'na yüzde 20 inşaat hakkı verilmesiyle başlayan tartışma böylece sona ererken, tartışmaya neden olan Özdilek'in inşaatına da sınırlama getirildi.

56 dönümlük arsada gökdelen olarak planlanan Özdilek'in inşaatı ancak beş kata kadar yükselebilecek. Plan ile kamusal alan kapsamına giren Dalyan Gençlik Parkı'nda da yeni düzenlemelere gidilecek. Gençlik Parkı'nın ticari amaçlı yapılarından bazıları yıkılacak.

Kıyıdaki yapılaşma nasıl oluşturulacak?

Balçova - Narlıdere kıyı kesimdeki özel alanlarda, tasdikli nazım ve uygulama imar planı kararları geçerli olacak. Ancak, SİT kararı öncesi inşaat ruhsatı almış yapılardan zemin kat duvarlarının kaba inşaatı tamamlanmış yapıların inşaatları kurul izni ile devam edecek.

Kaba inşaatı bitmiş ya da iskan izni aşamasına gelmiş yapıların oturma ruhsatı, İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu izni alındıktan sonra ilgili belediye tarafından verilecek.

Kamu yararının olduğu yerde kazanılmış hak iddia edilemeyeceğinden inşaat ruhsatı iptal edilecek.

Ruhsat alan yasal yapıların onarımları Koruma Kurulu ilke kararları kapsamında yapılacak.

Gençlik Parkı’na yeni fonksiyon

Dolgu işlemleri durdurulacak. Dolgu alanını zaman içinde kaldırarak, ekoloji rehabilitasyonu sağlanacak.

Dalyanın su sirkülasyonuna yönelik menfezler artırılacak, dalyan içine boşaltılan suların arıtılarak dalyan dışına akıtılması sağlanacak, kuşlar için ideal ortam yaratılacak.

Kıyıda yer alan dinlenme ve eğlence fonksiyonları yeniden gözden geçirilerek, gerekli önlemler Koruma Kurulu onayı ile uygulanacak.

Plan bütünlüğü içinde halka açık rekreasyan amaçlı (lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, WC, geçiş yolu) tesisleri ile iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi, otopark, Koruma Kurulu'ndan izin alarak yapılacak.

Başkanlar planı olumlu karşıladı

İNCİRALTI'nın SİT ilan edilmesine büyük tepki gösteren bölgenin Belediye Başkanları koruma imar planının getirdiği kurallara razı oldu. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘‘Baştan beri bu imar planını istiyorduk. Bahçeler arasında yüzde 5 imar izni ile eski, sorunsuz döneme geri dönülecek. Buradaki üretici vatandaşların korunması, sübvanse edilmesi gerekiyor. Kıyı şeridine ise daha sıkı bir denetim gelecek'' dedi.

BALÇOVA Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker de, ‘‘Bu imar planı tamamen bizim önerilerimizi kapsıyor. Son bir yılda yaşadığımız sorunlar bir ölçüde çözülecek. Balçova Belediyesi sınırları içindeki Özdilek İnşaat, şu anda SİT nedeniyle durdurulmuş durumda. SİT kalksa da asıl proje kesinlikle gerçekleşemez'' şeklinde konuştu.

Koruma planı ne getiriyor?

Koruma amaçlı imar planında, tarımsal niteliği korunacak alanda yapılaşma için en küçük parsel 3 bin metrekare olacak. Bağ veya sayfiye evleri, zeminde arsa alanının yüzde 5'den fazlasının işgal etmemek, iki katı geçmemek ve tüm yapı alanı toplamı 250 metrekareyi aşmamak, yolu ve arsa sanırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamak, karayolundan cephe alan parsellerde Karayolları istimlak sınırına 15 metreden fazla yaklaşmamak koşulu ile yapılacak.

İzmir - Çeşme otoyolu ve diğer yol ağlarının bitkilerin gelişmesini olumsuz yönde etkilendiğinden, üretecilerin mağduriyetleri baraj ya da otoyol gelirlerinden sübvanse edilecek.

Tarım alanlarında üretim yapan üreticilere düşük faizli kredi, sübvansiyon uygulamaları getirilecek.

SİT kararı öncesi yapılan yüksek bahçe duvarlarının, hava sirkülasyonuna olumsuz etkisi nedeniyle kısaltılarak, çubuk demir ya da kafes tel ile yükseltilecek.

Narlıdere kıyı kesiminin yapılaşması, tasdikli planlara göre sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!