Güncelleme Tarihi:
İncirliova Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından 2014 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunulan Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı İncir projesinin çalışmaları devam ediyor. Erbeyli İncir Araştırma Sarılop Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda 3 aylık çalışmalar, fotoğraf ve belgesel filmden oluşan sinevizyon gösterimi ile katılanlara bilgi verildi. Toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, İncirliova Kaymakamı Adem Ünal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, MHP'li Germencik Belediye Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürü Selim Arpacı, ilçelerin ziraat odası başkanları, TARİŞ İncir Birliği Yetkilileri ve incir işletme sahipleri katıldı.
"İNCİR DİKECEK YER KALMADI"
'Kaybolan Toprakların Sessiz Kahramanı İncir' projesinin sunumunu yapan Dr. İlknur Köseoğlu, "Şu anda üzerinde bulunduğumuz coğrafya iklim değişikliği senaryoları açısından en riskli bölgelerden bir tanesidir. Bilindiği üzere incir çok eğimli arazilerde yetişir. Kuraklık senaryolarında da ilk gelen ürünlerin başında geliyor. Her ne kadar biz 'incir susuz yetişiyor' desek de, artık incirin de dayanacak gücü kalmadı. Yıldan yılda incirde verim düşüyor. Bu proje buna odaklanmak için bu alanlarda toprak konumu önlenmesi ile ilgili kamuoyu oluşturularak gerekli desteklerin çıkarılması projelerin yapılması adına bir çağrı projesidir. İncir diğer ürünlerle kıyaslandığında çok kısıtlı alanlarda yetiştiririlen bir üründür. İnciri bu topraklarda korumak zorundayız. Zaten inciri dikecek yer de kalmadı. Biz istiyoruz ki üreticimiz bu projenin sonucunda bilinçlensin gereken toprak koruma önlemini alsın ve erozyonla ilgili gerekli mücadeleyi yapabilsin. Bunu yaparken de bunun da bir alt yapı çalışması ve bütçesinin sağlanması gerekiyor. Devletimizden gerekli desteği bekliyoruz ve bu proje ile sesimizi Bakanlığa ulaştırmak istiyoruz" dedi.
"TÜRK İNCİRİNİN İYİ BİR İMAJI VAR"
İncirin ülkeye katkısının yıllık 300 milyon dolar olduğunu ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürü Selim Arpacı, "Kuru incir üretimimiz ise yıllık 75-80 bin ton civarındadır. 70 bin ton civarındaki inciri dışarıya satıyoruz. Gerçekten tarımsal üretimde pazarımız varsa avantajlısınız. Hem iç hem dışta genişleyen bir pazar var ve incir ürünlerine ilgi var. Bu bölgede yetişen kuru incir gerçekten doğal olarak yetişiyor. Sağlıklı ve kaliteli üretmeli incir üretmeye devam edersek satmaya devam ederiz. Bizim Türk inciri olarak dışarıda iyi bir imajımız var. Bunu zedelememek için daha kaliteli ve sağlıklı ürünü pazara göndermemiz gerekiyor. Pazarımızı yok etmemek için herkese büyük görev düşüyor. Bu konuda kurumuzda 23 tane incir araştırma çalışması yapılıyor. Bölgemizde incir, 30 bin ailenin ve 150 bin nüfusun geçim kaynağıdır" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Aydın'ın 17 ilçesinden 14'ünde incir üretimi yapıldığını belirterek incire sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. İncir ekilen toprakların korunması gerektiğini hatırlatan Bircan, "Çalışmalar yaparak kaybolan toprakları en aza indirmemiz gerekiyor" dedi.