Güncelleme Tarihi:
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın’ın jeotermal santrallerinden salınan gazların ürünlere verdiği zararlara yönelik açıklamalarının ardından konudan dertli üreticiler de sıkıntılarını paylaştı. İncirliovalı incir üreticisi Adem Ertuna, "İki üç yıldan beri inci ve zeytinde beklediğimiz rekolte olmuyor. Bu düşüşün nedenini üretici olarak aradık sorunu jeotermallerde bulduk. Çıkan buhardan dolayı oluşan çiğ incirlerin akmasına neden oluyor. İncirin akmasıyla incir dalından düşüyor ve kalitede bu anlamda çok düştü. Ayrıca her yıl 25 ila 30 ton zeytinim oluyordu. Bu yıl zeytin olmadığı için zeytinyağını paramla aldım. Ovada zeytin yok. Zeytin sadece dağlarda var. İklimler de değişti. İncir ve zeytin eskisi gibi verimli değil" dedi.
ÜRETİCİLER ZORDA
İncir ve zeytin üreticisinin zorda olduğunu vurgulayan bir diğer üretici Mustafa Ertuğrul, "Geçen yıllarda incir ve zeytinde verim ve kalite daha iyiydi. Ancak iki yıldan beri bu buharların gökyüzüne çıkmasıyla birlikte hem üretim hem kalite çok kötü olmaya başladı. Bu düşüşün nedenini biz jeotermale bağlıyor gereğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"GEREĞİ YAPILSIN"
Jeotermal konusunda gereğinin yapılmasından yana olduğunu belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Zararın buhardan mı oluştuğunun bilirkişiler tarafından tespitini istiyoruz. Eğer üretime zarar veriyorlarsa, bunlara ruhsat verilmemesini istiyoruz. Bize enerji de lazım. Ama verimli arazilerimiz gün geçtikçe azalıyor. Yeni kuyular bir incir bahçesinin 10 metre ilerisinde açılıyor. Aydın olarak geçimimizi incir ve zeytinle sağlıyoruz. Eğer bunları bitirirsek çiftçimiz bu parayı nereden kazanacak? Dünyanın en güzel yiyeceğinin incir ve zeytin olduğunu söylüyoruz ama bu da yok olmaya başladı. Gerçekten zararı varsa bunun önleminin alınmasını istiyoruz" dedi.