Güncelleme Tarihi:
DÜNYA sigara devleri BAT ve JTI’daki kariyerlerini kendi işlerini kurmak için yarıda bırakan Hilmi Akyol ve İnanç Özvardar, KOBİ’leri çeşitli kuruluşların verdiği teşviklerden faydalandırabilmek için danışmanlık şirketi Prodev’i kurdu. Hazırladıkları ilk proje ile hizmet verdikleri makine imalatçısına İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) açtığı programda birinci olarak 730 bin TL’lik hibe desteği kazandıran Prodev, müşterileri için 2.4 milyon TL’lik hibeye talip oldu.
Her ikisi de endüstri mühendisi olan ortaklardan Hilmi Akyol, 2006’da ODTÜ’den mezun olup, Vestel ve Bosch’ta çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra British American Tobacco’da (BAT) göreve başladı. BAT’ın Tekel’in sigara bölümünü alması üzerine 1.5 yıl Samsun ve İzmir arasında mekik dokuyan Akyol, 2011 başında Kalite Sistemleri Müdürü pozisyonundayken istifa etti. İnanç Özvardar ise 2004’te Dokuz Eylül Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Japan Tobacco International (JTI)’da malzeme planlama sorumlusu olarak çalıştı. JTI’ın dünyanın 5. büyük sigara şirketi Gallaher Limited’ı satın alması üzerine Almanya’ya giden Özvardar, ardından İngiltere Fabrikası Üretim Planlama Müdürlüğü’ne atandı, 2010 sonunda istifa ederek Türkiye’ye döndü.
Küçüklere büyük şans
Prodev’i geçen yıl sonunda kurduklarını anlatan Hilmi Akyol, “Meslek hayatımızın önemli bölümünde projeler üzerinde çalıştık. Türkiye’de bu konuda ciddi bir açık olduğunu gözlemledik. Türkiye’de geçmişten bu yana kamunun özel sektöre çok ciddi teşvikleri var. Fakat özellikle KOBİ’lerin bunlardan faydalanma oranı çok düşük. Son dönemde kalkınma ajansları, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşlar bu teşvikleri projeler üzerinden veriyorlar. Proje denince de deneyim ön plana çıkıyor. Büyük şirketler bünyelerinde bu konunun uzmanlarını çalıştırabiliyor. Fakat KOBİ’lerin böyle bir şansı yok. Bunlar piyasadaki danışmanlardan destek almak durumunda, piyasadaki danışmanlar ise oldukça deneyimsiz. Biz bu açığı kapatmak amacıyla Prodev’i kurduk” dedi.
DOĞRU TERCİH
Büyük kurumsal şirketlerde kariyer yapmak yerine girişimciliği tercih eden ortaklardan Akyol, “Yaptığımız tercihin doğruluğunu hazırladığımız ilk projenin katıldığı destekleme programında en yüksek puanı alarak, danışmanlığını yaptığımız firmaya 730 bin TL’lik hibe kazandırmakla görmüş olduk. Diğer projelerimizle ilgili de çok umutluyuz. Piyasada gerek hibe, gerekse kredi şeklinde çok sayıda destekleme programı var. Hazırladığımız projeler, aynı zamanda bir yatırımın fizibilitesi anlamını taşıyor. Hibeyi kazandırdıktan sonra da bırakmıyor, daha nasıl geliştirebilecekleri konusunda müşterilerimize öneriler sunuyoruz” diye konuştu.
YENİLERİ MAYIS’TA
Henüz dört ay önce kurulduğu halde şimdiden 6 proje hazırladıklarını ifade eden İnanç Özvardar, “Tarend firması hibe desteğine hak kazandı. Diğer 5 projeyi Zafer Kalkınma Ajansı’na sunduk. Mayıs ayında sonuçlanacak bu programa başvuran projelerimiz için toplam 1.7 milyon TL hibe destek talep ettik. Projelerin toplam yatırım bedeli ise 3.6 milyon TL” dedi. Özvardar, şu an ağırlıklı olarak İzmir ve çevresine hizmet verdiklerini ve kalkınma ajansları tarafından açıklanan programlara yöneldiklerini söyledi, “Orta vadede AB projelerine yönelmek istiyoruz”
dedi.