Güncelleme Tarihi:
ALÜMİNYUM koruma, kapatma ve gölgelendirme sistemleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, Alüminyum Koruma Kapatma Gölgelendirme Üreticileri ve İş Adamları Derneği (AKGİAD) şemsiyesi altında toplandı.Derneğin öncelikli hedefi ise panjur ve tente gibi güneş koruma sistemlerini inşaatlarda standart ürün haline getirerek yüzde 35’e varan enerji tasarrufu sağlamak. Sektör, 1 milyar doları bulan pazar büyüklüğü, 5 binin üzerinde firma ve 60 bine yakın istihdamla ekonominin önemli bir aktörü konumunda. Yıllardır isminin konulmamasından şikayetçi olan sektör, aynı zamanda her yıl yüzde 25’lik büyümesi ve 20 milyon dolarlık ihracatıyla da dikkat çekiyor.
En az yüzde 35
Swissotel’de düzenlenen basın toplantısında, Dernek Başkanı Volkan Kebir, sektörün Türkiye’nin büyüme hızından 8 kat daha fazla büyüdüğüne dikkat çekerek, “Yaşadığımız sıkıntıları karar alıcı mekanizmalara daha örgütlü şekilde aktarmak, hızlı ve verimli çözümlerin paydaşı olmak, üretim yapan firmalarımızın önünündeki engelleri kaldırmak ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi adına dernekleştik” dedi. Enerji tasarrufunda panjurun fonksiyonunun bilinmediğinden yakınan Kebir, “Binalarda ısı kaybının en çok olduğu bölgeler doğramalar. Avrupa’da bu sorun panjurla çözülüyor. Panjur kullanımıyla enerjiden yüzde 35 tasarruf etmek mümkün. Bunun cari açığı önlemede de katkı yapacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’nin cari açığının en önemli kalemini enerji. Panjurun standart olarak her binada bulunması gerektiğini kamu yöneticilerine anlatacağız” diye konuştu.
Eleman Sorunu
Sektörün büyüklüğünün şu an 1 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Volkan Kebir, şöyle devam etti: “Ama bizim hedefimiz 2023’te 25 milyar dolara çıkarmak. Bunun yüzde 30’u da ihracat. Şu anda 20 milyon dolarlık ihracatımız var. Eğitim, teşvik ve destekle bunu artırmak istiyoruz. Kayıt dışı ve sektörün kalifiye eleman ihtiyacını çözmek adına mesai harcayacağız. ”
Kentlere şubeler
İzmir’de 100 marka ile yapılanmalarını tamamlayarak dernekleştiklerini ifade eden Volkan Kebir, “Hedefimiz Türkiye’nin 81 kentindeki sektörün tüm aktörlerini AKGİAD çatısı altında toplamak. İstanbul, Ankara, Manisa, Bursa ve Diyarbakır gibi 7 kente şubeler açacağız” dedi. AKGİAD’ın kurucu yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Volkan Kebir (Başkan), Mustafa Alp, Salih Beygirci, Hasan Tahsin Avdan, Bilgen Salih Narlı, Cihan Köseoğlu ve Tolga Karaöz.
Üyeler farklı yerlerde
Sektörün temsil sorununa dikkat çeken Kebir, “Örneğin İzmir’de 600’e yakın, tenteci, perdeci, panjurcu alüminyumcu var. Bunları kimi ticaret odasına, kimi sanayi odasına, kimi esnaf derneklerine üye. Bulundukları mesleki örgütlerde de bağımsız meslek grupları oluşturabilmiş değiller. Bizim birinci hedefimiz TOBB’da NACE kodlarının değiştirilip, sektörümüzle ilgili bir meslek komitesinin kurulması. 20-30-40 milyon lira ciro yapan meslektaşlarımız var ama kendilerini anlatamıyor. Sektörün doğru temsili için çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.