Güncelleme Tarihi:
Söke Ovası'nı istila edip, tarlaları talan eden domuzlardan kurtulmak için her yolu deneyen çiftçilerin başvurduğu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), çiftçilere 'sırtlan sesi' çıkarmaları önerisinde bulundu.
Söke Ovası'nda çiftçiler kışın sel, yazın ise yaban domuzları nedeniyle perişan oluyor. Yiyecek bulmak için Söke Ovası'na inen domuzlar, başta pamuk, karpuz tarlaları ile dut ve incir bahçelerine zarar veriyor. Domuzlar nedeniyle geçmiş yıllara nazaran mısır ekiminde gerileme yaşanan Söke Ovası'nda çiftiler, tarlalarını korumak için, korkuluk dikme, gece havaifişek ve yüksek ses çıkaran maytaplar patlatma, teneke çalma ve hatta çok tehlikeli bir yöntem olan elektrik vermek gibi yöntemleri denemelerine rağmen sonuç alamayınca çareyi EKODOSD'a başvurmakta buldu.
SIRTLAN SESİ ÖNERİSİ
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaşam alanları sürekli daralan yaban domuzlarının, sayılarını dengede tutacak yırtıcıların azalmasıyla birlikte popülasyonun arttığını söyledi. Büyük gruplar halinde karınlarını doyurmak için ekili alanlara giren domuzların, çiftçinin malına ortak olduğunu belirten Sürücü, "Gündüz sazlıklarda gizlenen, gece ise ekili alanlara giren domuzların avlanması belli bir prosedür ve izine bağlı. Ancak, bugüne kadar avlanmayla da domuzlara çözüm bulunamadığı ortada. Teneke çalmaktan yorulan Avşar Köyü'nden bir çifti, "Sırtlan sesi çıkaran tahtadan yapılmış düdük benzeri bir alet' geliştirmiş. Domuzlar, bu sesi duyunca kaçıyor. Bu yöntem denenebilir. Domuzun, bu sesi duyunca kaçmasının nedeni bu tür yırtıcılardan korkması ve yavrularını koruma içgüdüleridir" dedi.
"YIRTICI HAYVAN VARLIĞI KORUNMALI"
2008 yılında, "Tilkilerde kuduz var" denilip, helikopterle Tarım Müdürlüğü tarafından atılan zehirli yiyeceklerden diğer yırtıcı hayvanların da öldürdüğünün görüldüğünü hatırlatan Sürücü, "Bu tarihe kadar diktiği mısırın başında beklemeyen çiftçiler, bu zehirli yiyeceklerden sonra domuzların aşırı çoğaldığını, bunun nedenini de sırtlan, çakal, karakulak gibi hayvanların zehirlenmelerinden kaynaklandığını söylediler. Ekolojik dengenin sağlıklı bir şekilde yürümesi için yırtıcıların varlığı mutlaka korunmalıdır. Yırtıcılar korunamadığı ve çoğalmadığı sürece, bugün çiftçilerin en büyük sorunlarından birini oluşturan domuzlara çözüm bulmak mümkün görülmemektedir" diye konuştu.