İlaç gibi sözleşme

Güncelleme Tarihi:

İlaç gibi sözleşme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Manisa CBÜ Tıp Fakültesi'nde tedavi gören sosyal güvenceli hastaların ilaçları, Eczacılar Odası'nın belirlediği sırayla ciro sınırlamasına göre verilecek.

CELAL Bayar Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi gören sosyal güvenlik kapsamındaki hastaların reçetelerine ulaşabilmek için bahçeyi aşıp servislere kadar giren eczacılara karşı kesin önlem alındı. Üniversite, Manisa Eczacı Odası'yla protokol imzaladı.

Kısa sürede teslim

PROTOKOLA göre, hastalar doktorun yazdığı reçeteyi Eczacılar Odası'nın hastanedeki bürosunda görevliye verecek. Görevli, reçeteyi 10 mark verip sisteme giren nöbetçi eczaneye faksla geçecek. Hazırlanacak ilaç, en kısa zamanda büroya ulaştırılıp hastaya teslim edilecek.

Nöbettteki verecek

ODANIN hazırladığı nöbet çizelgesine göre, bir eczanenin cirosu 2 milyar lirayı aştıktan sonra reçeteler, sıradakine yönlendirilecek. Sosyal güvenlik kapsamındaki hastaların ilaçlarını kontrol olanağı da veren sistem bazı eczacılar tarafından eleştirildi.

Şikayet alıyorduk

BAŞHEKİM Prof. Dr. Mehmet Selçuki, teklifin Eczacılar Odası'ndan geldiğini belirterek, ‘‘Çok şikayet alıyorduk. Bazılarına polis el koydu. 7 bin reçeteyi kontrol altına aldık. Suistimal yok ama büyük kalem reçetelerin belli eczanelere gittiği belirlendi’’ dedi. Mehmed Hakkı ÖZBAYIR

ECZACI ODASI BAŞKANI

Soygunu

önlüyoruz

MANİSA Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Nüket Tartan, hastanelerden çıkan ilaçların yüzde 80'inin devlet tarafından alındığını belirtti, ‘‘İlaçta bütün dolap yatan hastada döner. Suistimale açıktır’’ dedi. Hastane civarındaki eczanelerin servislerin içine kadar eleman sokup reçeteyi adeta hastanın elinden kaptığını öne süren Tartan, ‘‘yatak başından reçete çalınıp, yüksek meblağlı reçetelerin pazarlandığı’’ şikayetleri geldiğini söyledi. Şehir içindeki eczanelerin nöbetinde bir tane bile üniversite hastanesi reçetesi gelmediğini kaydeden Tartan, ‘‘Çünkü bu kişiler gece bile eczanelerinden ilaç veriyor. Amacımız devletin soyulmasını önlemek. Protokole göre, 3 kez ilacı geciktiren veya ilacı temin edemeyen eczane sıradan çıkarılacak. Manisa'daki eczacı depoları da 24 saat açık kalacak, gerekirse eczacı istenen ilacı hemen temin edecek’’ dedi.

Milyarlarca lira bağladık

TEPKi

CBÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi yakınında sekiz adet eczane bulunuyor. Eczane sahiplerinden Abidin Şahin, uygulamanın haksızlık ve haklarına yönelik saldırı olduğunu önesürdü, ‘‘Hastane civarındaki eczanelerin kiraları diğerlerine göre 5 misli fazla. Üniversite hastanesinin talep ettiği tıbbi malzeme ve ilaç bulunduruyoruz. Stoklarımız buna göre yapılıyor. Milyarlarca lira para bağladık. Eczacılar Odası'nın kararı yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz’’ dedi.

BAŞHEKİM DE RAHAT

Şaibe sona erecek

CELAL Bayar Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Selçuki, teklifin Eczacılar Odası'ndan geldiğini belirtti, ‘‘Yüzde 35 indirim yapan eczaneler olduğu yönünde şikayet geldi. İlaçta kár oranı zaten yüzde 35. Bu fazla yazılan ilaçların tekrar eczanelere dönmesi anlamına gelir. Uygulama herkesi şaibeden uzak tutacak. Üniversite hastanemizde her türlü hayati ilaç bulunmakta. Hastaya ilk müdahele bu ilaçlarla yapılmaktadır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!