Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2007 22:08
Balık çiftliklerinin Söke’nin Atburgazı Beldesi ile Didim arasında kalan Menderes Deltası açıklarına taşınması girişimleri üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Hasan Z. Sarıkaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bir yazı göndererek uygulamayı eleştirdi.
Deltanın ülkemizin uluslararası önemli sulak alanlarından bir olduğunu savunan Sarıkaya, şu görüşlere yer verdi: "Bölgede belirlenen 804 bitkiden 33 tanesi endemik, 6’sı sadece bu bölgede yer almaktadır. Avrupa Konseyi, bölgeyi ’Flora Biogenetik Rezerv Alanı’ kabul etmiştir. Bu delta 29 tür memeli ile 42 çeşit sürüngen türü ile çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada en nadir 10 deniz memelisinden biri olan Akdeniz fokunun, nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı’nın yaşadığı son noktadır. Kurulacak
balık çiftliklerinden kaynaklanacak kirlilik denizsel akıntı ve hareketlerle uzun vadede Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı ve sulak alan ekosistemini olumsuz etkileyecektir."Sarıkaya, üç sayfada topladığı gerekçelerinde, "Balık çiftliklerine izin verilmemesi, varsa verilmiş izinlerin iptal edilmesi gerekmektedir" dedi.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil ise verdiği yanıtta, "Bölgede balık üretim tesislerine izin verilmemesinin nedeni anlaşılamamıştır" dedi.
ÖNEMLİ SULAK ALAN1994’te milli park olan Büyük Menderes Deltası, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında korunan alan niteliği taşıyor. Bölge Türkiye’nin en önemli 10 sulak alanı ve kuş üreme bölgelerinden biri.
43’ÜNE ÖN İZİN VERİLDİÇevre ve Orman Bakanlığı’nın kurulacak balık çiftliklerinin doğal zenginlikleri yok edeceği izlenimini bir kurgu içerisinde verdiğini öne süren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, "Bakanlığınızca dile getirilen iddialar hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmamaktadır" dedi. Bölgede 43 balık çiftliği kurulmasına izin verdiklerine dikkat çeken Pakdil, şu görüşleri dile getirdi: "Açık deniz şartlarında her türlü risk göze alınarak ve büyük paralar harcanarak gerçekleştirilecek su ürünleri yetiştiriciliği yatırımları bölge için önemli kazanımdır. Söz konusu yatırımların engellenmesi yerine, sadece çevresel boyutu ile değil, ekonomik ve sosyal boyutunun da dikkate alınarak, bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya yönelik yapıcı yaklaşımların ortaya konulması daha faydalı olacaktır."Pakdil yazısını, "Bakanlığınızın talebi doğrultusunda işlem yapılması uygun görülmemiştir" diye noktaladı.