Güncelleme Tarihi:
Simav’ın kiraz ambarı Yağmurlar Köyü’nün Muhtarı Mahmut Turgut, kiraz üreticisinin zor durumda olduğunu söyleyerek "Geçen yıllar 2 doların altına düşmeyen kirazın bu yıl 1 TL’den alıcı bulması geleceğimiz açısından bizi kara kara düşündürmeye başladı. Böyle giderse Simav’da kimse kirazını toplamaz. Çünkü 1 TL’lik fiyat işçinin günlük ücretini bile kurtarmaz. Kiraz üreticisi bu yıl karalar bağlayacak gibi gözüküyor" dedi.
Rekoltenin çok yüksek olmasının yanısıra hükümetin bir türlü kurulamamasının da fiyatları etkilediğini söyleyen kiraz üreticisi Hasan Eser, "Belirsizlik belimizi büktü. Benim 100 dolayında ağacım var. Geçen gün hasat ettiğim kirazımı toptancıya vermek yerine pazara çıkarıp perakende satmaya çalıştım. Kilosunu 1 lira 80 kuruştan satıncaya kadar göbeğim çatladı. Simavlı kiraz üreticileri olarak bizler tüm hesaplarımızı kirazımızın kilosunu 4 TL’den satmaya göre planlamıştık. Şimdi ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu
"İHRACATÇILAR İYİ FİYAT VERSİN"
İhraçlık kiraz fiyatının önümüzdeki günlerde biraz daha yükseleceğini öngören Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, 15 - 20 kuruşluk artışın çiftçiyi tatmin etmeyeceğini söyleyerek ihracatçılara uyarılarda bulundu. Simav’da üretilen kirazın Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın istediği kalitede kiraz olduğunu söyleyen Başkan Bütüner, "Gelin, Simav’ın kendine has aroması, rengi, yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri sahip kirazına sahip çıkın. İyi fiyat vererek hem siz kazanın, hem de üretici kazansın. Eskisi gibi yüzler gülsün" dedi.
Simav’da bu yıl 12 bin ton civarında kiraz rekoltesi bekleniyor. Kirazların tamamına yakın kısmı ilçeye gelen firmalar aracılığı ile ihraç ediliyor.