İhracatı stoklar kurtardı

Güncelleme Tarihi:

İhracatı stoklar kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 11:21

ÜRETİM merkezi Malatya olup ihracatı İzmir’den yapılan kayısı ihracatını stoktaki ürünler kurtardı.

Haberin Devamı

Türkiye 8 bin 120 tonluk kuru kayısı rekoltesine rağmen, 50 bin 782 ton ihracat yaptı. İhracatçılar, bir önceki sezondan kalan stoklarını eritirken, ekonomiye 298 milyon 7 bin dolar kazandırdı. Bu sezon kuru kayısı üretiminin Türkiye’nin tarihindeki en düşük rekolte olduğunu belirten Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, rekoltenin açıklanan rakamdan daha iyi gerçekleşmiş olmakla birlikte, geçen sezondan kalan 50-60 bin ton arası kuru kayısının sektörün can simidi olduğunu, bu sayede Türkiye’nin ihracatını sürdürebildiğini ifade etti. 2015/16 sezonu rekoltesinin 84 bin 500 ton olarak öngörüldüğüne işaret eden Öz, “Türkiye’nin elinde geçen sezondan kalan 5-6 bin ton civarında kuru kayısı stoku var. Geçen sezondan daha iyi, ama yine de zor bir sezon olacak. Yeni rekolte ile birlikte 80 bin ton civarında ihracat hedefliyoruz” diye konuştu.

Yüzde 47’si Ege’den

Haberin Devamı

Kuru kayısı üretiminde Malatya merkez konumunda. 2015/16 sezonunda 84 bin 500 ton olarak öngörülen kuru kayısı rekoltesinin 69 bin tonu Malatya’da üretilecek. Kuru kayısı ihracatında ise İzmir öne çıkıyor. 2014/15 sezonunda Türkiye’nin gerçekleştirdiği 298 milyon 7 bin 494 dolarlık kuru kayısı dış satımının yüzde 47’sini oluşturan 140 milyon 120 bin 243 dolarlık dilimini Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi ihracatçılar yaptı. Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 77 milyon 968 bin 447 dolarlık kuru kayısı ihracatı kayda alırken, Akdeniz İhracatçı Birlikleri 60 milyon 483 bin dolar ile GAİB’i izledi. İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 41 milyon 732 bin dolarlık kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdi. --

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!