İhracatçı sıkıntılı

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı sıkıntılı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

EGE Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Serdar Yavaşoğlu, son aylarda yaşanan hayali fatura olaylarına, yüzde 17 gibi yüksek orandaki KDV'nin neden olduğunu öne sürdü. Hükümetin, KDV oranlarını olabildiğince aşağı çekip hayaliciye cazip olmaktan çıkarmasını öneren Yavaşoğlu, ‘‘KDV iadesi mahsuplaşma yoluyla karşılanmalı. Böylece gerçek ihracatçı rencide edilmekten kurtarılmalı’’ dedi.

TEKSTİL ihracatçıları bir süredir hükümete götürdükleri önerileri muhalefet partileri ile paylaşmaya başladı. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile Büyük Efes Oteli'nde buluşan tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarının isteklerini EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Hasan Çelebioğlu, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mete Uğuz, EBSO Başkan Vekili Remzi Peköz ile EGSD Başkanı Serdar Yavaşoğlu gündeme getirdi.

Euro ile gelen zarar

BU yıl yüzde 10 dolayında azalan ihracatın ülkenin tek kurtuluşu olacağını söyleyen ihracatçılar, özellikle Euro'nun dolar karşısında değer yitirmesiyle büyük zarara uğradıklarını, işletmelerin kapanmaya başladığını hatırlattılar. EBSO Başkan Vekili Peköz, bu sıkıntılara kayıtsız kalınmasını, İzmir'de oluşturulan İnsan Hakları Kurulu'na şikayet edilerek protestoyu önerdi.

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, sorunları Ankara'ya taşıma sözü verdiği ihracatçılarla daha sonra basına kapalı iftar yemeğinde buluştu. Çiller, işadamlarına siyasal tercihleri konusunda eleştiride bulunurken, ‘‘Bundan sonra vereceğiniz oylara dikkat edin. Beni seçin demiyorum ama kimi seçerseniz seçin yüzde 10'luk dilimlerle oy vermeyin. Bir partiyi tek başına iktidara getirin’’ diye konuştu.

NE İSTİYORLAR?

EGE Bölgesi'nin son yıllardaki itici gücü haline gelen tekstil ve konfeksiyon işletmeleri 1998'de siyasilerle sorunlarını paylaştıkları salonda iki yıllık aradan sonra sıkıntılarını dile getirdi. Geçmişte ANAP ile DYP'li yöneticilerin tartışmalarına sahne olan toplantı, bu kez siyasi bir havadan uzak gerçekleştirildi. İhracatçılar, 1998'de yetersiz olan Eximbank kredilerinin faiz oranlarının da reel sektörün kaldıramayacağı durumda olduğunu hatırlattı, ‘‘Bugün ise daha ağırlaşmış şartları yaşıyoruz’’ dedi. EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Çelebioğlu, bankalardan sektördeki işadamlarına gönderilen bazı uyarı yazılarını da beraberinde getirdi. Bu yazılarda, ihracatçının kullandığı rotatif kredilere 4-5 Aralık'tan itibaren yüzde 450 ila yüzde 1600 arasında faiz uygulanacağına dikkat çeken Çelebioğlu'nun bu örneklerinin ardından konuşan Mete Uğuz ise, ‘‘Teksas kanunları ile yönetilen bir ekonomi olabilir mi? Bu ortamda reel sektör yaşayabilir mi?’’ dedi.

İhracatçıların isteklerinden bazıları şöyle:

Firmaların bankalardan kullandığı döviz kredilerinin vadesinden önce kapatılmasının talip edilmemesi. Faizlerin anormal boyuttta artmasının önlenmesi.

İhracatçının sırtındaki istihdam yüklerinin azaltılması.

Eximbank kaynaklarının ihracata yakışan oranda olması. Bugün yüzde 3 düzeyindeki oranın yüzde 30 - 40 bandına çekilmesi.

Hammadde ithalatına kısıtlama getirilmemesi.

Dahilde işleme rejimi hariç tutulmak üzere hayali ihracata mesnet olan döviz taahhütlerinin bir kereye mahsus olmak üzere affı.

KDV oranlarının düşürülmesi, mahsup sistemine geçilmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!