Güncelleme Tarihi:
EGE İhracatçı Birlikleri’nin sektörel bazda aylık ihracat rakamları, özellikle sanayi sektörüne moral verirken, geçen yılın Ocak ayında krizin yol açtığı hasarı da gözler önüne serdi. Egeli ihracatçı, Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatı yüzde 12 artırmayı başardı.
Yükselen sektör
2009’un son aylarında başlayan yükselişin 2010 yılında da devam etmesi umutları artırırken, geçen yılın Ocak ayına göre en yüksek artışı gösteren sektörlerden biri yüzde 40’la sanayi oldu. Mevsimsel koşulların da etkisiyle tarım ürünleri ihracatında yüzde 9’luk azalma yaşandı. Tarım ürünlerinden zeytinyağı ve kuru meyve ihracatı en istikrarlı ürünler oldu.
Tarımda düşüş
Zeytin ve zeytinyağı ihracatı her iki dönemde de 15 milyon dolarlar seviyesinde, kuru meyve ve mamulleri de 48 milyon dolarlar seviyesinde gerçekleşti. Tarımdaki en sert düşüş, yüzde 35’lik oranla su ürünleri ve hayvansal mamuller olurken, onu yüzde 17’lik oranla tütün izledi. Tarım sektöründe en yüksek artış ise yüzde 28’lik artış yaratan ağaç ve orman ürünleri oldu.
Sektörün üzerinde
Aylık rakamlar yüz güldürse de geriye dönük bir yıllık ihracat rakamlarındaki yüzde 18’lik azalış kriz bulutlarının reel sektörün üzerinde gezindiğini gösteriyor. 1 Şubat 2008-31 Ocak 2009 tarihleri arasında 7 milyar 842 milyon 183 bin dolar olan ihracat, 1 Şubat 2009- 31 Ocak 2010 tarihleri arasındaki 12 aylık süreçte 6 milyar 453 milyon 119 bin dolar olarak gerçekleşti.
Yerli üretim desteklensin
SOCAR&TURCAS Enerji A.Ş. CEO’su Kenan Yavuz, 2010 yılında krizin etkilerinin silinmeye başlamasını beklediklerini belirterek, Türkiye’nin “istihdam, üretim, ihracat ve katma değer” artışına kilitlenmesi gerektiğini vurguladı. Yavuz, yılbaşından itibaren bazı petrokimya ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesini eleştirdi.
Rekabet gücü
CEO Yavuz, “Bu uygulama ara malı ithalatını artışına neden olacak, ithalata bağımlı haksız rekabet ortamı yaratacak ve ülkemizin yerli üretim gücünü zayıflatacak. Bunun yerine Türk ihracatçısının rekabet gücünü artırıcı daha direkt teşvik uygulamaları tercih edilmeli” dedi.
MALİYET BASKISI
Küresel krizin ekonomiye en olumsuz etkisinin büyüme ve talepte görüldüğünü söyleyen Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk ise, imalat sanayinde küçük de olsa yaşanan artışların sevindirici olduğunu belirtti.Öztürk, yara alan sanayinin toparlanması ve ek istihdam yaratması için üretimin üzerindeki maliyet unsurlarının rekabetçi bir yapıya kavuşturulması gereğine dikkat çekti.