İhanet zamları

Güncelleme Tarihi:

İhanet zamları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin enflasyonu yüzde 25'e çekme hedefine, bir çok kesim işçi ve ürün zamlarını düşük tutarak destek verirken, meslek odaları köstek zamları yaptı

TÜRKİYE ekonomisinin 20 yıllık kábusu enflasyon canavarından kurtulma yolunda hükümetin başlattığı mücadeleye toplumun büyük kesiminden destek yağarken, birçok meslek odası kazancından fedakárlık edemedi.

Yüzde 75'e varan zam

MESLEK odalarının 2000 yılı için belirlediği asgari hizmet ücretlerine, yılın ilk altı ayı için enflasyon hedefini geride bırakıp yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişen oranlarda zam yapması tepkilere yol açtı.

Fedakárlık yapmadılar

HEDEFİ yakalamak için kira artışı bile 25'le sınırlanırken, odaları ‘‘ihanetle'' suçlayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘‘Türkiye'nin istikrara kavuşması için herkes üzerine düşen fedakárlığı yapmalı'' dedi.

Hedefe tek destek

DİŞHEKİMLERİ Odası yüzde 9 zamla yetinip taktir toplarken, Tabib Odası yüzde 30, İnşaat Mühendisleri ile Serbest Muhasebeciler yüzde 50 zam yaptı. Elektrik Mühendisleri ve Mimarlar ise yüzde 70 artışla rekor kırdı.

Yüksek orana savunma

İŞADAMLARININ zamlara tepki göstererek toplumu yanılttığını iddia eden meslek odaları temsilcileri ise yüksek oranları, ‘‘Artış 2000'in değil, geçen yıla dönük olarak yapıldı'' şeklinde kendilerini savundu.

Esnaf ölçüyü kaçırmadı

İZMİR Esnaf Birliği Fiyat Tespit Komisyonu Başkanı Mustafa Ak, hükümetin yüzde 25 enflasyon hedefine destek verdiklerini söyledi. Zam oranlarını da bu doğrultuda belirlediklerini anlatan Ak, ‘‘Ekmek ve unlu mamullere yüzde 25 zam verdik. Taksi ücretleri de yüzde 25 arttı. İkinci sınıf kahvehanelerde içecek fiyatları yüzde 30, lüks olanlarda yüzde 50 arttı.

Bu ülke hepimizin

İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, meslek odalarının 2000 yılının ilk altı ayı için, hizmet ücret tarifelerine yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişen oranlarda zam yapmalarına tepki gösterdi. Demirtaş, ‘‘2000 yılının ikinci 6 ayı için de zam yapılması durumunda yıllık oran yüzde 50-150 arasında olacak. Hükümet yüzde 25 enflasyon hedefine ulaşmak için kamuyu disipline etmeye çalışıyor ve özel sektörden destek bekliyor. Bu ülke hepimizin ve ülkemizin ekonomik istikrara ulaşmasını istiyorsak, herkes elini taşın altına koymalı. Hepimiz fedakarlık yapmak zorundayız'' diye konuştu.

Dişhekimine alkışlar

İZMİR Diş Hekimleri Odası Başkanı Tümay İmre, hükümetin yüzde 25 enflasyon hedefine destek verdiklerini belirterek, bu doğrultuda asgari ücret artışını yüzde 9 düzeyinde tuttuklarını söyledi. İmre, ‘‘Kullandığımız tüm malzeme dövize endeksli. Bu nedenle sürekli yaşam standartlarımızdan taviz veriyoruz. Ancak, toplumun ekonomik durumunu ve hükümetin enflasyon hedefini gözönünde bulundurarak, zam oranlarımızı yüzde 9 olarak belirledik'' dedi.

Yüzde 30'luk suvunması

FİYAT artışını yüzde 30'da tutan İzmir Tabib Odası'nın Genel Sekreteri Kemal Özbek, zam oranlarının genel merkez tarafından belirlediğine dikkati çekti, ‘‘Ayrıca bizler geçtiğimiz yılın Haziran Ayı'nda belirlenen fiyatlarla çalıştık. Şimdi geçen yılın ikinci altı ayında yıl sonuna kadar olan ekonomik kaybımızı kapatıyoruz. Üstelik yeni fiyat tarifesini ise Aralık'ta belirlemiştik ve o tarihte hükümet henüz bu hedefleri koymamıştı. Tabibler Birliği, Haziran'da yapılacak zamlar konusunda hükümetin enflasyon hedefini mutlaka dikkate alacaktır. Şu anki zamlarımız, geçtiğimiz yıldan kaynaklanan kayıpların kapatılması'' dedi.

Asgarileri % 70

FAHİŞ zamla dikkati çeken Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, asgari hizmet ücret tarifelerini yıllık belirlediklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında belirlenen fiyatlarla bir yıl boyunca çalıştıklarına dikkati çeken Mutaf, ‘‘Geçen yıl, enflasyon yüzde 69'du. Biz bir yıl boyunca yüzde 69 olan enflasyon karşısında ekonomik kayba uğradık. 2000 yılı tarifesiyle bu kaybımızı kapatıyoruz. Geçen yıl reel kesim gelirini yüzde 69 oranında artırırken, bizim gelirlerimiz yüzde 69 oranında geriledi. Zam oranlarımız da yüzde 70 zaten'' dedi.

MAKİNA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Doğan Albayrak da iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi, ‘‘Biz her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz'da asgari hizmet ücret tarifelerimizi yeniden belirliyoruz. Tarifemizi de enflasyon hedefleri ve Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarına göre düzenliyoruz'' dedi.

Hangi oda ne kadar zam yaptı?

Diş Hekimleri Odası: Yüzde 9

İzmir Tabib Odası: Yüzde 30

İzmir Barosu: Yüzde 25-67

İnşaat Mühendisleri: Yüzde 48-50

Makina Mühendisleri: Yüzde 30-75

Mimarlar Odası: Yüzde 66-76

Serbest Muhasebeci: Yüzde 50

Elektrik Mühendisleri: Yüzde 70

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!