Güncelleme Tarihi:
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen askeri casusluk operasyonu ile ilgili iddianame TMK 10 maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç tarafından hazırlanarak İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Aralarında muvazzaf askerlerle 1’i travesti 19 kadın ile birlikte 92’si tutuklu 343 sanığın bulunduğu iddianamenin yaklaşık 2 bin sayfa olduğu öğrenildi. İddianamenin tamamlandığı ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ağır ceza mahkemesinin iddianameyi 15 gün içinde inceleyerek kabul etmesi ve ilk duruşma için tarih belirlemesi bekleniyor.
Dava konusu olayda 13 Haziran 2012 tarihinde TMK 10. maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç’ın talimatıyla İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından bir operasyon gerçekleştirilmiş, başta İzmir olmak üzere 16 ilde çeşitli adreslere arama yapılmış, gözaltı kararları çıkarılmış ve çok sayıda kişi değişik zamanlarda 6 dalga operasyonlarla gözaltına alınıp adliyeye sevk edilmişti. Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele de gözaltına alınarak tutuklanmış, avukatının itirazı üzerine dört gün sonra serbest bırakılmıştı.
TMK 10 maddesiyleye görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç'ın, hazırlayıp mahkemeye gönderdiği iddianamede, zanlılardan üniversite öğrencisi N.K.’nın kiraladığı otomobille tanışmak istediği subayın aracını takip edip arkadan çarptığı, böylelikle tanışıp tuzağa düşürdüğünü de ileri sürdü. Kılınç, eskort kızları kullanarak askeri bilgileri ele geçirdiği iddia edilen askeri casusluk soruşturmasında tutuklanan işadamı B.Ö’nün bilgisayarındaki “Pandora” isimli dosyanın şifresinin de çözüldüğü, dosyadan önemli belgelerin çıktığı ve bazı “fişlemeler” olduğunu belirtti. Şebekenin tuzağa düşürdüğü çoğunluğu muvazzaf askerlerden oluşan 2 bin 500’e yakın kişinin mağdur bulunduğu, bininin de fuhuş görüntüleri olduğu öğrenildi. Suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen işadamı B.Ö’ye bağlı üçü kadın, 9 kişinin şebekenin üst yapısını oluşturduğu ileri sürüldü. Bu 3 kadının çetenin fuhuş ayağını organize ettiği belirtildi.
N.K., F.A., ve S.K.’nın gizli görüntülerini çektikleri askerlere şantaj yapıp, askeri bilgileri elde ettikleri de tespit edildi. B.Ö’ye bağlı çalışan emekli bir istihbarat subayının şebenin askerlerle bağlantı sağladığı iddia edildi. Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeye 2 ay süren seyahatler yaptığı belirtildi. Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, şifresi çözülen “pandora” isimli dosyada ayrıca, F-16 uçaklarının görev alanları, teknik taktik prosedürleri, görevde kullanılacak kodlar ve parolalar gibi TSK’nın önemli gizli belgeler ile “T37 tipi uçak nasıl düşürülür?” sorusuna yanıt, generallerin listesi ve uçakların giriş-çıkış noktaları gibi unsurların da dosyada yer aldığı belirtti. Askeri gizli belgelerin yurtdışına sızdırılacağına dair bazı ipuçlarına da ulaşıldığı kaydedilen yazışmalarda “Rusya başta olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere servis edilebilir” ifadelerinin yer aldığı bildirildi. İddianamede, bir konuşmada belgelerin İsrail üzerinden PKK’ya verilebileceğinin belirtildiği ifade edildi. Dosya mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda duruşma günü tespit edileceği öğrenildi.
Genelkurmay Başkanlığı İzmir merkezli ‘askeri casusluk’ soruşturmasına temel olan belgeleri incelemiş, ama askeri soruşturma başlatmamıştı. Genelkurmay’ın konuyla ilişkin açıklamasında tutuklanan askerlerin “casusluk” tan değil, “gizli bilgi ve belge” bulundurmaktan tutuklandıkları hatırlatılmıştı.