Mustafa SARIİPEK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 00:00
Antalya’nın Kemer İlçesi’nde üç Alman gencin, sahte olduğu iddia edilen votkadan zehirlenip ölmesiyle gözler güney sahillerine çevrildi.
Marmaris, Bodrum, Fethiye ve Sarıgerme’deki turistik işletmelerin yiyecek içecek müdürlerinin kurduğu, 59 üyeli Güney Ege Yiyecek İçecek Müdürleri Derneği Başkanı Ümit Kızıl, Kemer’deki olayın son derece vahim olduğunu belirterek şunları söyledi:
Şimdiden uyarıyoruz
"Kemer’deki içki zehirlenmesi olayının devamı gelecek. Çünkü herşey dahil sisteminde masrafları asgariye indirmek isteyen işverenler personel, enerji ve gıda giderlerini kısmak zorunda kaldı. Ayrıca ucuz, vasıfsız işçi çalıştırmaya yöneldi. İçecek ve yiyecekler tanınmış markalar yerine daha ucuz olanlardan seçiliyor. Tedbir alınmazsa içki zehirlenmelerinin yerini gıda zehirlenmeleri alır. Şimdiden uyarıyoruz."
Kızıl, herşey dahil sisteminin daha önce tatil köyleri ve beş yıldızlı otellerde uygulandığını hatırlatarak, "Sırayla her yıldızlı otele, apartlara da sıçradı. Tepedeki oteller fiyat kırıp alttakilerin müşterisini emmeye başladı. Yıldızı az otelle apartlar, kepenk kapatmak yerine çaresizlikten 2- 3 paund veya oda kahvaltı ücretsiz sadece ekstra için turist getirmeye başladı. Turizm dibe vurdu ve gelirler iyice düştü" dedi.
Sıkı denetim şart
900 yataklı 5 yıldızlı bir otelde genel müdür ve yardımcısı dışında en az 10 müdür gerektiğini, ancak üçle yetinildiğini vurgulayan Kızıl, şöyle dedi:
"215- 250 personel olması gereken bu oteller sadece 160- 170 kişiyle çalıştırılıyor. Denetimler son derece yetersiz. Otele gelene kadar öncelikle yiyecek ve içecek üreten firmaların denetlenmesi gerekiyor. Stoklar nasıl yapılıyor, nasıl korunuyor, ne şekilde üretiliyor, bunların bilinmesi gerekiyor."