Ferah IŞIK
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2008 21:24
DENİZLİ Valiliği, İçişleri Bakanlığı’nın üç yıl önce yayımladığı, dernek lokallerinde içkiyi yasaklayan yönetmeliğinin 31 Mart’tan itibaren uygulanacağını duyurdu. Buna göre, merkezdeki 54 lokalin içki ruhsatının iptal edileceği, içki satmak isteyenlerin tabakhane bölgesine taşınması gerektiği bildirildi. Dernek lokallerinin kısa süre içerisinde karara uyması gerektiği ifade edildi.Karar üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın aleyhlerine sonuçlandığını ve Danıştay’a itiraz başvurusu yaptıklarını aktaran Denizli Güzel Sanatlar Derneği Lokali işletmecisi Atakan Güngör, şunları söyledi: "Tabakhane daha taşınmadı. Taşınsalar bile bölgedeki kimyasal ve diğer sağlığa zararlı unsurların temizlenmesi iki yılı bulur. istanbul Kazlıçeşme’de tabakhanelerin taşınması iki yıldır tamamlanamadı. Bu durum, alkollü işletmeleri sağlığa zararlı ortamda çalışmaya iter. Uygulamaya karşıyız ancak illaki yapılacaksa bize tanınan sürenin uzatılmasını istiyoruz."
GENELGEYE DAVA AÇINBelediye Meclisi’nin chp’li üyesi Zafer Gönenç, derneklerin kazanılmış haklarının gasp edildiğini, içkili yerleri toplumdan soyutlama girişimlerinin hızla devam ettiğini belirterek, şu görüşü savundu: "Bu yönetmelikte alkollü yerleri bir arada toplamak mantığı var. Dava açan ve dava açmaya başlayan derneklere çağrımız şudur; sadece Denizli Belediyesi’nin ve valiliğin aldığı karara değil, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinin de iptali için dava açmalıdırlar. Denizli’de içkili mekanları barındırmayacaklar. İşin özü budur. Bizi de içki dostu olarak tanıtmaya çalışıp, karşı propaganda yapıyorlar. İçki dostu değiliz, içkinin sağlığa zarar olduğunu biz de biliyoruz. Ama ortada büyük bir haksızlık ve özgürlük gaspı var."
TABAKLARA İÇKİ TERSBar ve içkili lokallerin taşınması tabakların da tepkisini çekti. Üç nesildir tabaklık yaptıklarını söyleyen Ali İrimağzı, esnafın genelde muhafazakar olduğunu belirtti, "İçki tabak esnafına ters düşer. Buradan tabaklar kalkmadan içkili mekanları barındırmazlar. Tabaklar bar ve diğer içkili yerler için mekanlarını kolay kolay kiraya vermezler. Tabakhane, 1933’te Atatürk’ün emriyle şimdiki yerine taşındı. Burası Denizli’nin ilk organize sanayi bölgesidir. Belediye, mademki içki adresi olarak bu bölgeyi gösterdi, tabaklarla iyi diyalog kurup, açılacak içkili mekanları mağdur etmemeli" dedi.
İlk bar yapılıyorá Etrafa yaydığı kötü kokuyla bilinen tabakhane bölgesinde, tartışmalar sürerken ilk bar da yapılmaya başlandı. Saltak Mahallesi’ndeki Levent Bar’ın sahibi Mustafa Erim, 10 günde hizmete açacaklarını, ancak belediyenin ruhsat verip vermeyeceği konusunda endişeli olduklarını söyledi. Erim, "İçkili mekanlar tabakhane bölgesine gelmeye devam edecek. Biz her türlü işlemi tamamladık, belirtilen standartlarda barımızı yapıyoruz. Artık ruhsat için başvuruda bulunacağız. Tabakhane bölgesinin, Denizli’nin yeni eğlence merkezi olacağını sanıyoruz. Burası, Unkapanı, Sulukule tarzında bir yer olabilir" diye konuştu.
Vebalı gibi görmüyoruzáDenizli Belediye Başkanı akp’li Nihat Zeybekci ise, barlar sokağı oluşturmak istediklerini belirterek şöyle konuştu: "İnsanların ’Dereden Koyun Atlatanlar Derneği’ gibi paravan isimler altında yerler açmasına karşıyım. Eğitim bölgelerine alkol tüketimi olan yerler açılmasına karşıyız. Bu tür yerlerin belli yerlerde toplanması taraftarıyım. Tabakhane alkollü yer için en ideal yerdir. Partimiz akp diye insanlar bizim alkole karşı olduğumuzu, alkol alanların özgürlüğünü kısıtladığımızı düşünmesin. Tabakhane bölgesinde daha modern ve çağdaş ortamda alkollü mekanlar hizmet verecek."
Belediye başlattıá Dört yıldır içki ruhsatı vermeyen Denizli Belediyesi, 2005’te Sümer ile Kirişhane mahalleleri sınırlarına giren ve 75 yıldır tabakhane olarak kullanılan bölgeyi içkili alan ilan etti. Uygulama yürürlüğe konuldu. Kent merkezinde, halen sadece beş birahane faaliyet gösteriyor. Meclis, kasımda Yenişehir’de bir süre önce açılan Teraspark’a ve bu ay açılacak Çamlık Forum Alışveriş Merkezi’ndeki işletmelere de ruhsat hakkı tanıdı. İçkili alan kısmen genişletildi.