Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora pazaryerinde Şengül Gürsel, Gülşen Durmuş ve Hüseyin Hüsnü Hasdemir adlı kardeşlerin anneleri Fatma ve Mustafa Hasdemir'den kalma bağışladığı evi, Tasarım Atölyesi'ne dönüştürdü. Atölyenin açılış töreni sonrası Başkan Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarının Bakanlar Kurulu'nun İstanbul, Ankara ve Antalya metrolarını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yapması kararı almasına karşın İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin talep ettiği metro projeleriyle ilgili karar alınmamasıyla ilgili sorusuna, "Konuşacak bir şey yok. Bu konuda biz taleplerimizi 4 sene önce sunmuştuk. Yapıp yapmama, programa alıp almama takdiri, merkezi hükümetin, değerlendirme ise İzmirli hemşehrilerimizin olacaktır" dedi.
Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'ne hiçbir malın verilmediği kapatılan İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili Valilik tarafından alınan paylaşım, devir kararlarına yönelik açtıkları davalarda mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı vermemesiyle ilgili hukuki sürecin devam ettiği yanıtı verdi. Yürütmeyi durdurma kararları çıkmamasının nedeninin yürütmeyi durdurma kararlarıyla ilgili yapılan bir düzenleme olduğunu belirten Kocaoğlu "Telafisi mümkün olmayan konular hariç yürütmeyi durdurma konusu biraz daha daraltıldı. Bu nedenle Özel İdare Malları'yla ilgili yürütmeyi durdurma alamıyoruz. Ama, biz son aşaması Anayasa Mahkemesi olan hukuki sürecin herhangi bir aşamasında bu malların İzmir'e, İzmirliler adına İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne kavuşacağına inanıyoruz" dedi.
İŞADAMLARINA ÇAĞRI
Başkan Kocaoğlu, İzmir Tasarım Atölyesi işleviyle hizmet verecek tarihi ev ve tarihi bölgelerle ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. Modern, büyük, pahalı evler yapılabileceğini ancak geçmişten bugüne kentin tüm özelliklerini yaşatan Kadifekale, Agora, pazaryeri, Dibebayşı, Mezarlık başı gibi bölgeleri yeniden yapmanın, kopyalamanın mümkün olmadığını söyledi. İzmir'in tarihinin buralarda yattığını belirten Kocacaoğlu, kentin merkezini bu bölgelerin ayağa kaldıracağını dile getirdi. Kocaoğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak, bazı destekçilerle birlikte bu tarihi bölgeleri ayağa kaldırmaya, tozunu silkelemeye, tescilli binaları restora ederek topluma geri kazandırmaya çalışıyoruz. Ama bu iş iğneyle kuyu kazmak gibi zaman istiylor. Hem buralarda maddi durumu iyi olan mülkiyet sahipleri, hem de İzmirli iş adamaları bölgenin bir an evvel kalkınması için özveride bulunarak bu yatırımları yapmalıdır. Eğer 50 işadamı buradan 50 bina alıp restore ederse, bunların görülmesi sonrası gerisi çorap söküğü gibi gelir. Bölge kısa sürede toparlanarak dünya ve insanlığa sunulacak. Kadifekale sur duvarları restorasyonu bitti. Antik tiyatro alanını kamulaştırdık" dedi.
Bağışçı aileye teşekkür eden Kocaoğlu, "Burada kurulan tasarım atölyesiyle İzmir tasarım, inovasyon kenti olması için çalışmaların yapılacağı yerlerden biri olacak ödedi. Kocaoğlu, bağışcı aile, CHP İzmir milletvekili Alaattin Yüksel, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar'la açtı.