Güncelleme Tarihi:
ÇEYREK asırdır tekstil sektöründe faaliyet gösteren Işın ve Muammer Yılmaz, organik tarıma yöneldi. Aynı zamanda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis, Ege Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege İş Kadınları Derneği Başkanlığı görevini yürüten Işın Yılmaz, eşi Muammer Yılmaz ile birlikte hobi olarak başladığı organik tarımı KOBİ’ye dönüştürdü.
Doğaya dost üretim
27 yıllık tekstilci çift, geçen ay kurdukları “Urladan Organik Tarım” şirketi ile yeni bir sektöre yelken açtı. “Dünyaya ve doğaya dost üretim yapılabileceğini göstermek için bu yola girdik. İnsanlara katkısız ve sağlıklı yiyecekler sunarak fayda sağlıyoruz. Bu da çok büyük bir haz kaynağı. Tekstil ihracatçısıyız, organik tarımda da ihracat kaçınılmaz” dedi.
Ortak ihracat
Yılmaz, “Ancak organik ürün ihracatını tek başına yapabilmek için ya açık araziyi genişletmek ya da sera üretimine geri dönmek gerekiyor. Bu yüzden bizim gibi firmalarla ortak ihracat yapabiliriz” dedi. Yılmaz, Urla Kuşçular Çobanpınarı mevkisinde bulunan arazilerinini Türkiye Organik Tarım Yönetmeliği ve Avrupa Birliği Organik Tarım Yönetmeliği’ne göre sertifikalandırıldığını belirtti.
İNTERNETTEN SATIŞ İMKANI
Yılmaz, üretimin yaz ve kış sebzeleri olarak ayrıldığı nı söyledi. Satışı ise Karşıyaka Bostanlı’da cuma, Bornova’da cumartesi günleri kurulan organik pazarlarda yapılıyor. Ayrıca, yakında etkin hale gelecek web sitesi üzerinden de satış yapacaklarını belirten Yılmaz, zamanla hayvancılık konusunda da çalışmalar yapmayı düşündüklerini kaydetti. Yılmaz, Dünyada organik ürünlerle ilgili gelişmeleri ve fuarları yakından izlediklerine dikkat çekti.
POTANSİYEL ÇOK ÇOK BÜYÜK
Sektörün Hollandalılar’ın elinde olduğunu söyleyen Yılmaz, “Sektör Hollandalı firmaların elinde. İngiltere, İskandinav ülkeleri ve İtalya da var. Türkiye taşıdığı potansiyelle bu konuda daha ileri seviyelere gelebilir. Organik tarımın maliyeti yüksek olduğu için bu fiyatlara da yansıyor. Tohumların Türkiye’de bulunmaması ve sertifikalandırma maliyetlerinin yüksekliği de dezavantaj yaratıyor. Bu ürünleri halka daha ucuz ulaştırmanın yolları aranmalı. Başka üreticiler de organik tarım için teşvik edilmeli. Şu anda gerçekleştirilen butik üretim o zaman yaygınlaşır.”