Hisarcıklıoğlu: ‘Biz’ demede de öncülük edin

Güncelleme Tarihi:

Hisarcıklıoğlu:  ‘Biz’ demede de öncülük edin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 21:33

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) 120’nci yılı etkinlikleri kapsamında Swissotel Grand Efes’te düzenlenen “120’nci Yıl Borsa Söyleşileri” programına katıldı.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, “Hedeflerine doğru yola çıkan Türkiye: Nereye odaklanmamız gerekiyor?” konulu sunum yaptı.
Konuşmasına oda ve borsa tarihinde ilk kez bir kadının başkan seçildiği İTB’nin bu yolda önderlik ettiğini söyleyen Rıfat Hisarcıklıoğlu, “(Batıya açılan kapı, öncü kent) deniyor ya, İTB, başkanını kadın seçerek de bir öncülük yapmıştır. TOBB Başkanı kadın olur mu? Olur. Ama ne zaman? Benden sonra, ben varken olmaz. Tabi bu işin esprisi” dedi.

Türkiye’de İstanbul’dan sonra en bilinen kentin İzmir olduğunu, bu kentin tüm projelerini desteklediğini belirten Hisarcıklıoğlu, 2015’te kaptırılan EXPO’nun 2020’de alınabilmesi için elbirliği ve güçbirliği içinde çalışılması gerektiğini kaydetti.
Çandarlı Limanı ve İzmir-İstanbul Otoyolu’nun kent için çok önemli olduğuna ifade eden Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu yatırımlarla kentin potansiyelini üçe katlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

İzmir’de kanaat önderleri, siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin tek  hedefe odaklanması, birbirlerinin ayağını çekmemesi, rekabetin kentin hedeflerine ulaşmasına engel olmaması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Her şeyde öncülük ediyorsunuz, ‘Biz’ demede de Türkiye’ye öncülük edin” diye konuştu.

‘PARAMIZ YOK’ DİYE AĞLAMAYIN

2010’da Türk özel sektörünün büyük katkısıyla büyümede yüzde 8.9’un  yakalandığını söyleyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, üretim, ihracat, açılan şirket, protesto  edilen senet gibi verileri değerlendirerek, hemen tümünde İzmir ve Türkiye bazında belirgin iyileşmeler olduğunu belirtti.Verilerin iç piyasada canlılığı gösterdiğini, banka mevduatlarına  bakıldığında İzmir’deki mevduatın toplamının 34 milyar lira olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yani Allah’a çok şükür bankalarda iyi paranız var. ‘Paramız yok’ falan diye ağlamayın. Kişi başına mevduatta İzmir üçüncü, kredi kullanımında ise beşinci sırada. İzmirli kendi tasarrufunun yüzde 90’ını tekrar İzmir’de kredi olarak kullanıyor” dedi.

İZMİRLİLER UYANIKTIR BU FIRSATI KAÇIRMAZ

Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun işsizlik olduğunu, toplam 5 milyon olan işsize iş bulmak ve her yıl istihdam hayatına atılan 750 bin gence iş yaratmak için Türkiye’nin minimum yılda yüzde 7 büyümesi gerektiğini ifade eden Rıfat Hisarcıklıoğlu, bunun için de girişimciye, yatırıma ve meslek edindirecek bir  eğitim sistemine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Bu konuda da en önemli sorunun eğitimde yaşandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, meslek liselerindeki eğitimin yetersiz olduğuna işaret etti. Bu amaçla UMEM Projesi’ni başlattıklarını, 106 milyon liralık harcamayla 111 meslek lisesine makine teçhizat alındığının altını çizen Rıfat Hisarcıklıoğlu, beş yılda 1 milyon işsizin eğitimden geçirileceğini, başarılı kursiyerlerin istihdamı halinde işveren sigorta priminin 4.5 yıla kadar devlet  tarafından karşılanacağını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, “İzmirli akıllıdır, uyanıktır. Bu fırsatı kaçırmaması  lazım. İzmir bundan faydalansın. Ben İzmir birinci olur zannediyordum. Birinci değil. En çok uluslararası şirketler kullanıyor. Örneğin bu işten en çok  faydalanan Ford oldu.”

Haberin Devamı

YENİ ANAYASA İÇİN FUTBOL BENZETMESİ

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Türkiye’nin 12 Haziran seçimlerini olgunlukla tamamladığını, güçlü bir siyasi iktidarın ortaya çıktığını söyledi. Kestelli, “Eğer bu döneme uzlaşmayla yeni bir anayasa yaparak başlayabilirsek, ülkemizin önündeki en büyük psikolojik bariyerlerden birini aşmış olacağız. Bu dönemin başarısı, Türkiye’yi bölgesel güç olmanın bir adım ötesine taşıyarak küresel güç olma fırsatını yaratacak. Bunun için saha, seyirci, zemin, hava şartları her şey uygun. Takım olmayı başarabilirsek Şampiyonlar Ligi çok uzak değil. Yeter ki kademe hatasından ya da ofsayttan gol yemeyelim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!