Güncelleme Tarihi:
Ayvalık’ta yaşayan emekli öğretmen İlhan Özsaray’ın evinin balkonuna gelen davetsiz misafir, balkon penceresinin açılabilir kısmına boynunu sıkıştırdığı için fark edildi. Türkiye’de çok nadir görülen kuş, önce Ayvalık Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerine, daha sonra da Tarım Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Kültür Parklar Burhaniye Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Türkiye’de ilk kez 2011 yılında Antalya’da, 2013 yılında da İstanbul Bahçeşehir ve aynı yıl Nevşehir’de görüldüğü belirtilen Hint gölet balıkçıl kuşu yetkililer tarafından tedavi altına alındı. Dünya üzerinde İran ve Doğu Hindistan, Burma, Bangladeş ve Sri Lanka bölgelerinde az sayıda bulunan balıkçıl kuş, kısa boynu, uzun gagası ve devetüyü rengiyle dikkat çekti.
Boynu yaralı halde buldukları kuşa kantaron yağıyla pansuman yaptıklarını anlatan İlhan Özsaray, şimdiye kadar hiç görmedikleri bir kuş cinsi olduğu için İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden destek istediklerini söyledi. Hint gölet balıkçıl kuşunun Türkiye’de daha önce birkaç kez görüldüğünü öğrendiğini anlatan Özsaray, "En son Nevşehir’de görünmüş. Ama Türkiye’de çok sık görülmeyen bir kuş türü bu. Toplu halde göç etmeyen bir kuşmuş. Ayvalık’a da nasıl geldiği konusunda herhangi bir bilgiye sahip olamadık" diye konuştu.
Bu kuşun gölet, sazlık ve denizin bulunduğu yerlerde beslenebildiği için rahat bir şekilde göç edebildiğini söyleyen Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Ömer Atasoy Tanrısever, "Göçmen kuşlar, doğuda göç yolları kapalı olduğu zaman Avrupa üzerinden Türkiye’ye İstanbul tarafındaki göç yolunu kullanarak gelebilirler. Bu kuş da bu yol üzerinde sürüsünden ayrılarak Ayvalık’a ulaşmış olabilir" dedi.