Güncelleme Tarihi:
BESİN değeri açısından kırmızı ete rakip gösterilen hindi eti, sadece yılbaşlarında değil yılın her ayı tüketilmeye başlandı. Üretimin ve talebin giderek arttığını söyleyen sektör temsilcileri, yurtiçinde kişi başı tüketimin yetersizliğine dikkat çekerken, Avrupa Birliği ve Rusya’ya ihracat kapılarının açılmasını da dört gözle bekliyor.
Özellikle 2 yıldır
Türkiye’nin ilk hindi yetiştiricisi Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, dönemsel bazda çeşitli piyasa araştırmaları yaptıklarını, son iki yıldır hindi etinin kırmızı ete alternatif olmaya başladığını dile getirdi. Erbayram, “Özellikle orta yaş üstü için kolesterol oranlarının düşük olması avantajını taşıyan hindi etinin gelişmiş ülkelerdeki yıllık tüketimi kişi başına 7 ile 15 kilogram arasında seyrediyor” diye konuştu. Türkiye’deki tüketiciler için hindi etinin sağlık açısından öneminin yanı sıra fiyatının uygunluğunun da göz önünde bulundurulduğunu söyleyen Erbayram, “Kırmızı etin yarısı fiyatına satışa sunulan hindi etinin yılın 12 ayına yayıldığını görüyoruz. Bu ay yılbaşından daha çok satış yaptık” dedi. Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte toplu yemek hizmeti veren firmaların da hindi etine yöneldiğini anlatan Erbayram, “Şimdi sektördeki üreticiler olarak Avrupa Birliği ve Rusya’ya ihracat kapılarının açılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
HER ZAMAN RAFTA
Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş.’den Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, “Ülkemizde sadece yılbaşı ile ilgili olarak akla gelen hindi, sağlık ve lezzet değerleriyle, düşük yağ ve kolesterol oranı, taşıdığı yüksek protein ile yılın tamamında raflarda yerini almakta ve kırmızı et fiyatlarında yaşanan fiyat artışından olumlu yönde etkilenmektedir” denildi.
İHRACAT ŞART
Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, “Yılbaşı öncesinde satışlarda artış görülse de toplam hindi üretiminin sadece 10’da biri o dönem tüketiliyor” dedi. Kırmızı ette yaşanan dalgalanmalardan hindinin yeterli payı almadığına işaret eden Görener, “Çünkü ülkemizde büyükbaş etinde kişi başına tüketim 12, piliç etinde 17 kilogram iken, hindi eti yaklaşık 400 gram civarında. Sektörümüze AB kapılarının tamamen açılmasıyla birlikte, hindi üretiminde de artış kaydedilebileceğimizi öngörüyoruz” diye konuştu.