Hiç kimse namus bekçisi olmasın

Güncelleme Tarihi:

Hiç kimse namus bekçisi olmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00

AKP’li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Senkron Estetik Jimnastik Takımı’nın giysilerinin kriz yarattığı açıklamasına tepkiler sürüyor.

CBÜ Senkron Estetik Jimnastik takımının geçen 27 Nisan ’da Marmaris’te yapılan üniversiteler arası oyunlarda ikinci olduğu belirlendi. Takımı eşi Sevinç Tıkız’la çalıştıran öğretim görevlisi Deniz Tıkız, tepkilerin yersiz olduğunu belirterek, "Kıyafetlerimiz Türk Jimnastik Federasyonu, Üniversitelerarası Jimnastik Federasyonu ve Dünya Jimnastik Federasyonu’nun kabul ettiği kıyafettir. 27 Nisan’da Marmaris’te onlarca üniversite bu kıyafetlerle yarıştı. Her yıl, aynı kıyafetlerle 19 Mayıs törenlerine çıkar gösteri yaparız. Bunda art niyet aramak hatadır" dedi.

Açıklama çok vahim

Türk Kadınlar Birliği Manisa Şube Başkanı Tülin Turbil, Başkan Kar’ın açıklamalarının Anayasa’nın eşitlik ve laiklik ilkelerine aykırı olduğunu ileri sürdü, "Öğrenciler ve velileri kendilerine hakaret sebebiyle dava açabilir. Bu açıklama kadınlarımıza yönelik aşağılama içermektedir" dedi. Turbil, Kar’ın açıklamasının AKP’yi kapatma davasının iddianamesinde de yer alabileceğini belirtirken, "Biz şeriat değil, laik devletiz. Yapılan açıklama cinsiyet ayrımcılığını da körüklemektedir. Dava açılıp açılmayacağına karar vereceğiz" diye konuştu.

Başkanın işi değildir

Manisa Barosu, Türk Kadınlar Birliği, Anadolu Hacı Bektaşi Kültür Vakfı, Makine Mühendisleri Odası, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Emekli- Sen, Genç-Sen, Tarım Orkam-Sen ve Eğitim-Sen şubeleri ortak bir tepki gösterdi. Örgütler adına açıklamayı Eğitim- Sen Manisa Şubesi Kadın Kolları Sekreteri Melek Varol yaptı, şunları söyledi: "85 yıldır bu ülkede 19 Mayıs’lar böyle kutlanıyor. AKP onlardan da mı rahatsızdır? AKP neden üniversiteli kızların kıyafetleriyle bu kadar ilgilidir? Türbanda özgürlükleri savunanlar 2008’de neden eteğin boyuyla bu kadar ilgilidirler? Öğrencilerin kıyafetlerinin uygun olup olmadığı AKP’li milletvekillerinin ve belediye başkanının işi değildir."

Mahalle baskısı çabası

Varol, AKP’nin gelecek yıllarda törenlerde giyilecek kıyafetler için ’mahalle baskısı’ oluşturmaya çalıştığını ileri sürerken, şu görüşleri savundu: "Gençlerimizi ahlaka aykırı davranmış gibi damgalama hakları yoktur. Sporun kuralları vardır. Bir step gösterisinde uluslararası kurallara göre giyim tarzı vardır. Esas sorgulanması gereken eleştirenlerin kafalarındaki erotik düşünceleri açığa çıkaran görüşleridir. Manisa 19 Mayıs gösterileri yerel ve ulusal basında örnek gösterilerek takdirle karşılanırken, Manisa AKP milletvekilleri ve Belediye Başkanı tarafından eleştirilmeleri düşündürücü ve çarpıcıdır. Bu şekilde yapay ayırımlar ve gündemler oluşturmaya çalışmak güvensizlik ve kaos yaratmaktan başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de kadınlarımız namusunu kendisi koruyabilir. Hiç kimse onların adına namus koruyuculuğuna kalkışmasın."

Tepki üzerine geri adım

Belediye Başkanı Bülent Kar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarındaki giysilerin üniversite öğrencisine yakışmadığını kişisel olarak düşündüğünü ileri sürdü. Kar, öğrencilerin fotoğraflarının bazı ulusal gazetelere yansıdığını ve bunun Manisa için hoş bir durum olmadığını da söyledi. Başkan Kar, Ankara’da Manisa milletvekilleri Bülent Arınç ve Hüseyin Tanrıverdi’yle görüşmesinde kesinlikle bu konunun gündeme gelmediğini de iddia etti.

Olayın öyküsü

Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, 19 Mayıs’tan sonra Ankara’ya gittiğini, AKP milletvekilleri Bülent Arınç ve Hüseyin Tanrıverdi ile görüştüğünü aktararak şöyle demişti: "CBÜ’lü öğrencilerin kıyafetlerinin Ankara’da huzursuzluk yarattığını gördük. Ulusal gazetelerde çıkan fotoğraflarda görülen kıyafetler Ankara’da gerçekten huzursuzluk yaratmış. Step gösterisinde böyle kıyafetlerin uygun olmadığı söylendi. Biz bu konuda programı yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile görüştük. Önümüzdeki yılki kutlamalarda bu tatsızlığın yaşanmayacağını sanıyoruz. Öğrencilerin kıyafetleriyle gündeme bu şekilde gelmemiz hoş olmadı."

Arınç ve Tanrıverdi ise Kar ile öğrencilerin giysileri konusunu konuşmadıklarını açıklamıştı.

Kafalarındakini açığa vurdular

CHP İl Başkanı Cahit Kaplan, AKP’li Belediye Başkanı Bülent Kar’ın açıklamalarının aslında kafalarındaki düşüncelerinin dışa yansıması olduğunu söyledi. Kaplan, "Bu açıklamayla, bağnaz bir zihniyetin esiri olduklarının görüntüsünü aksettirmişlerdir. 30- 40 yıl önceki 19 Mayıs gösterileriyle bugünkü öğrencilerin kıyafetleri karşılaştırıldığında ne denli Türkiye’nin çağdaşlıktan modernlikten geriye gittiği görülecek. Çok kötü yakalandılar. Şimdi de ’Partimin ilgisi yok. Şahsi görüşüm’ diyerek, hata üstüne hata işliyor" dedi.

AKP suçüstü yakalandı

Eğitim İş Sendikası Başkanı Ömer Arslan da yaptığı yazılı açıklamada, özgürlük adı altında türbanı savunduğunu ileri sürdüğü AKP zihniyetinin Manisa’daki törenlerde kız öğrencilerin giysilerinden rahatsız olduğunu belirterek, suçüstü yakalandığını savundu. Arslan, AKP’lilerin bu tavrını kınadıklarını da vurgulayarak, "Emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı Ulusal Kurtuluş Savaşı ateşinin yakıldığı günün kutlandığı, 19 Mayıs törenlerinde giyilecek kıyafetler gerici AKP zihniyetine göre değil, laik demokratik, çağdaş, Atatürk Cumhuriyetine göre belirlenmelidir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!