Herkes Çanakkale Destanı’nı yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Herkes Çanakkale Destanı’nı yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 11:10

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisindeki Kabatepe mevkiinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından inşa ettirilen, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, basın yoluyla kamuoyuna tanıtıldı.

Haberin Devamı

Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içerisindeki Kabatepe mevkiinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 80 milyon lira harcanarak inşa ettirilen, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Başbakan Erdoğan’ın yapacağı açılış öncesi basın yoluyla kamuoyuna tanıtıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi Konferans Salonunda basın mensuplarına bir sunum yaptı. Eldemir, 80 milyon lira harcanarak tamamlanan tanıtım merkezinin Çanakkale Destanı’nı gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracağını söyledi. Eldemir, açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Perşembe günü yapılacak Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin, 50 kişilik gruplar halinde gezilebileceğini, ziyaretçilerin tam 20 lira öğrencilerin ise 5 lira giriş ücreti ödeyeceğini bildirdi. Dünyadaki bir çok ülkede ayrı ayrı kullanılan teknolojilerin aynı anda kullanıldığı tanıtım merkezinde Çanakkale Savaşları’ndaki kahramanlıkların anlatıldığı 11 canlandırma odası, bir konferans salonu ve bir de müze bulunduğunu belirten Eldemir, ziyaretin 1,5 saate yakın sürdüğünü söyledi. Sunumun ardından, tanıtım Merkezi’nin kapıları ilk kez basın mensuplarına açıldı. Eldemir, basın mensuplarıyla birlikte merkezi gezip odalardaki canlandırmaları izledi.

Haberin Devamı


GÖSTERİM SALONLARI
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde yer alan 11 canlandırma odasından ikisinde, üç boyutlu gösterim sunuluyor. ‘Harbe Giriş’ adlı birinci salonda, Osmanlı Devleti’nin savaşa giriş nedenleri anlatılıyor. ‘Nusrat Mayın Gemisi’ adlı ikinci salonda, deniz savaşlarında Nusrat’ın boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesine yer veriliyor. ‘İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları’ adlı üçüncü salonda ise, İngiliz Ocean gemisinin Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izlenirken, top atışlarının yarattığı sarsıntı ziyaretçilere mekanik sistemle birebir yaşatılıyor. ‘Mecidiye Tabyası’ salonunda, Seyit Onbaşı’nın 276 kiloluk top mermisini sırtlayarak kaldırıp namlıya sürme anı izleyiciye aktarılarak, büyük kahramanlık adeta yeniden yaşatılıyor. ‘Kara Muharebelerine Hazırlık’, beşinci salonda Gelibolu Yarımadası haritası üzerinde sesli olarak aktarılıyor. ‘Dönüm Noktası Salonunda’ 261 rakımlı tepede, 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in ‘Ben Size Taarruzu Değil, Ölmeyi Emrediyorum’ şeklinde tarihe geçen emri, film ve hologram tekniği bir arada kullanılarak canlandırılıyor. ‘Siper Muharebeleri’ salonunda ise ziyaretçiler siperler arasında, cephedeki bir savaş sahnesini izleme fırsatı buluyor. ‘Gökkubbeden Gelibolu’ salonunda ziyaretçiler koltukta oturup dinlenme fırsatı bulurken, tavana 7 projektör ile yansıtılan savaş sahnelerini izliyor. ‘Çanakkale Geçilmez’ salonunda, üç projeksiyonla İngiliz ve Anzak birliklerinin geri çekilişi anlatılıyor. ‘Hatıralar’ salonunda, Türk askerlerinin hatıraları ziyaretçilere aktarılıyor. ‘1915’ten Günümüze’ adlı son salonda ise Türkiye’nin eğitim, sağlık sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri ve siyasi ilerleme ile gelişmeleri çeşitli görsellerle anlatılıyor. Merkezde, ayrıca 160 kişilik bir konferans salonu ve Çanakkale Savaşları malzemelerinden oluşan bir müze de bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!