Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl Kayseri’de sezaryenle doğum diğer illere göre 1.5 kat fazla gerçekleşti. Kayseri’nin ardından gelen Ordu, Giresun, Rize, Kırşehir, Eskişehir, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Edirne, Çanakkale, İzmir, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya, Osmaniye’de ise diğer illere göre bir kat fazla sezaryenle doğum gerçekleşti.
Bu veriler, Sağlık Bakanlığı’yla Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ni harekete geçirerek ortak bir eylem planı oluşmasını sağladı. Alınan ortak kararla 2013’e kadar Türkiye’deki mevcut sezaryen oranlarının azaltılması planlanıyor.
Bizler de rahatsızız
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Mete İtil, normal doğum konusunda yeterli bilgiye sahip olunmamasının da sezaryen oranlarını artıran bir faktör olduğuna dikkat çekti.
Sezaryenin, belirli gereklilikler oluştuğu zaman yapılması gereken bir ameliyat olduğunu anlatan Prof. İtil, sezaryenin normal doğumdan daha üstün ve anne-bebek sağlığına daha faydalı olduğu düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu vurguladı. Prof. İsmail Mete İtil, Türkiye’deki sezaryen oranlarının yüksek olmasından jinekologların da rahatsızlık duyduklarını, bu oranların azaltılması için kamuoyunda farkındalık yaratacak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.