Her an deprem olabilir uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Her an deprem olabilir uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 00:00

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Halil Kumsar, sekiz aydır beşik gibi sallanan Denizli Çameli’nde uzun zamandır bilimsel çalışmalar yaptıklarını belirterek, bölgede 6 ile 6.5 büyüklüğünde deprem olabileceğini iddia etti.

DENİZLİ Valiliği’ndeki Afet Bilim Kurulu toplantısına katılan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kumsar, bölgedeki depremler nedeniyle Anadolu levhasının her yıl ortalama 2.5 santim Ege Denizi’ne yakınlaştığını söyledi.

Türkiye’nin tektonik yapısı gereği, Ege Bölgesi’nde deprem hareketinin devam ettiğini de kaydeden Kumsar, şunları söyledi: "Denizli birinci derece deprem bölgesi olan bir yer. Yerleşim alanın çevresinde hem kuzeyden, hem güneyden, hem de İzmir, Manisa’ya doğru açılan yönler üzerinde çok aktif fay zonları var. Bu havzaya komşu olan Çameli’den geçen Burdur-Fethiye fay zonu daha var. Çardak bölgesinde de farklı fay zonları mevcut. Denizli ve çevresindeki aktif fay zonlarının 4, 4.5, 5, 5.5 hatta 6’yı geçen depremlerin üretilme ihtimali var. Bununla beraber son zamanlarda Burdur-Fethiye fay zonu üzerinde yer alan Çameli Havzası’nda da geçmişte olduğu gibi 7’ye yakın deprem olması söz konusu."

Hergün sarsıntı var

Çameli bölgesinde 5.1 büyüklüğündeki depremin 29 Ekim 2007’de başladığını da hatırlatan Kumsar, şöyle konuştu:

"Burada günlük 7-8 deprem oluyor. Bu tür fay zonlarında deprem aktivitelerin olması doğal. Deprem olması gereken bir bölge. Denizli bölgesinde son 10 yılda en büyük deprem Buldan’da 5.6 büyüklüğünde oldu. Bu tür depremler genellikle binalarda çatlamalar gibi hasara neden olabilir. Mühendislik hizmeti almış binalarda yıkıma genelde yol açmaz. Yaşadığımız bölgenin 6-6.5 büyüklüğünde depremler üreteceğini unutmamak gerekiyor. Bunun bilincinde olarak zaman zaman Burdur -Fethiye fay zonunda 7’ye yakın depremler olabileceğini düşünerek yapılarımızda mühendislik hizmetlerini tam verilmesini sağlamak zorundayız."

Ercan’a eleştiri

Kumsar, Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın açıklamalarını da şöyle eleştirdi:

"Depremle ilgili açıklamaları, o konuyla ilgili çalışan kişilerin tartışması gerekiyor. Bilimsel verilerle elde ettiğiniz sonucu açıklıyorsanız tamam. Ancak, genel olarak bölgenin depremselliğine bakarak konuştuğuz zaman, zaten bu bölgelerde 6.5 şiddetinde deprem olabileceği biz de yaptığımız çalışmalarla elde ediyoruz. ’Şu gün deprem olacak’ diyebilmeniz için bu verileri bilimsel olarak açıklamanız lazım. Bu çalışmaların önce bilim adamları içinde ve konunun uzmanları tarafından tartışılıp sonuçlarının topluma öyle yansıtılması gerekiyor. Olgunlaşmadan artısı, eksisi tartışılmadan, bu tür yorumların direk basına ya da topluma yansıtılması faydadan çok zarar getirir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!