Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2007 20:43
"Benim babamdan veraset yoluyla kalan ticari taksim var. Basit usul vergi mükellefiyim ve Bağ-Kur’luyum. Aracımda sigortasını ödediğim bir şoförüm var. Ben mühendislik eğitimi almış biriyim. Taksiciliği fiili olarak yapmıyorum. Şu an da bir firmada mühendis olarak çalışmak üzere anlaşmak durumundayım.
Firma beni SSK’lı göstermek istiyor. Fakat ben Bağ-Kur’luyum. Bu durumda bu firmada SSK’lı olarak çalışabilir miyim? Hem Bağ-Kur’a hem SSK’ya aynı anda pirim ödenir mi ? Bu sorun nasıl çözülür."
E. KALSosyal sigortada teklik ilkesiBaştan belirtmekte fayda var; sosyal sigorta sistemimizde teklik ilkesi geçerlidir. Yani, bir kişi aynı anda farklı statüde çalışsa bile farklı sosyal sigorta kanunlarına tabi olamaz. Bunun doğal sonucu da farklı statülere tabi çalışmakla beraber yine tek bir sosyal sigorta rejimine tabi olacağından iki farklı kanuna göre de ayrı ayrı emekli aylığı alması söz konusu olamaz. Sadece aşağıda belirteceğimiz şekilde tabi olması gereken kanuna göre aylık alabilir.
Bağ-Kur’lu iken işçi olarak çalışanın durumu- Okurumuz özelinde olduğu üzere, ticari ya da serbest meslek kazancı sebebiyle vergi mükellefi olmasından veyahut şirket ortaklığı sebebiyle Bağ-Kur sigortalısı olanlar, sadece 1479 sayılı Bağ-Kur kanununa göre sigortalı sayılacak ve prim ödeyeceklerdir. Aynı zamanda, diyelim bir özel sektör iş yerinde işçi olarak çalışırlar ise ayrıca birde SSK sigortalısı sayılmazlar. Dolayısıyla buradan aldıkları ücretlerinden SSK primi kesilmez. Belirtelim ki, işçi olarak çalışmaları suretiyle elde ettikleri kazançlarından sadece vergi kesintisi yapılır.Ancak, Bağ-Kur’lu olmayı gerektirir faaliyetleri sona erer ise, örneğin şirket ortaklığı sona erdiğinde ya da vergi mükellefiyeti son bulduğunda, yine işçi olarak çalışmalarını sürdürüyorlar ise bu sefer SSK için tüm sigorta kollarına tabi olarak ücretlerinden adlarına prim kesintisi yapılır ve SSK sigortalısı sayılırlar.SSK’lı olarak çalışan vergi mükellefi ya da şirket ortağı olur iseá Yukarıdakine benzer bir biçimde SSK’lı olarak çalışan birisinin sonradan şirket ortağı olması ya da ticari veya serbest meslek kazancı sebebiyle vergi mükellefi olması mümkündür. Bu durumda olanlarda SSK sigortalılıkları devam ettiği sürece Bağ-Kur sigortalısı sayılmazlar ve ayrıca Bağ-Kur’a prim ödemezler. Ancak, SSK sigortalılıkları sona erdiğinde / işten çıktıklarında, örneğin limited şirket ortaklıkları devam ediyorsa bu sefer Bağ-Kur sigortalısı sayılarak buraya prim ödemeleri gerekecektir.İsteğe bağlı sigorta, zorunlu sigorta ile çatışır iseá
Bunlardan farklı olarak kişi ister SSK isteğe bağlı sigortasına isterse Bağ-Kur isteğe bağlı sigortaya prim ödüyor olsun, zorunlu sigortalı sayılacak bir biçimde çalıştığında isteğe bağlı sigortalılık sona erecektir. Sosyal sigorta sistemi zorunluluk esasına dayandığı için zorunlu sigortaya öncelik tanınacaktır. Örneğin; SSK isteğe bağlı sigortaya prim ödeyen bir kişi şirket ortağı olması durumunda, SSK isteğe bağlı sigortası sona erecek ve zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı başlayacaktır. Aynı şekilde zorunlu SSK sigortalısı olması durumunda da buna öncelik tanınacaktır.