Güncelleme Tarihi:
İZMİR Tabip Odası'nın hafta sonunda yapılacak seçimli Genel Kurulu'na geri sayım başladı. Uzlaşmalar, kopmalar derken üç liste kesinleşti. Sandığa bağımsız gidecek aday sayısı da arttı.
KULİSLER ilginç bir seçimin olacağını işaret ediyor. Uzlaşmadan doğan Demokratik Katılımcı Hekimler Grubu'nda hesapları altüst eden, birleşmeye tepkili bağımsızlar sıkıntısı yaşanıyor. Neyse ki, tehlikenin büyüğü geçmiş. Bağımsızlar, anahtar liste çıkarmaktan caydırılmış. Ama adaylıktan vazgeçen bulunmuyor. Üstelik sayıları artarak, sadece Yönetim Kurulu'na değil, TTB Büyük Kongre Delegasyonu'na da aday bağımsızların listeyi delecekleri dillerde. Bu grupta ikinci sıkıntı, kimin başkan olacağı konusunda yaşanıyor. Duyumlarıma göre; Dr. Mustafa Vatansever'in Genel Sekreter olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yönetim Kurulu adayları içinde tepki gören isimlerin Dr. İlgi Şemin'e başkanlık yolunun açılabileceği, bayan olmasının da şansını artırdığı söyleniyor.
Listeler karıştı
Dr. Atıl Birol'un sözcülüğünde ilk çekirdek kadrosunu açıklayan, ancak Birol'un Gaziemir ANAP İlçe Başkanı oluşunun gündeme getirilmesiyle karışan Önce Hekim Grubu da sancılı liste oluşturdu. Birlikte yola çıktıkları grubun ikiye bölünmesinin ardından Dr. Emin Yeğinboy ve Dr. Alpaslan Bilen ‘‘Birol'un siyasetçi kimliği’’ ni gerekçe gösterip, Dr. Ruşen Aydın başkanlığındaki ‘‘Hekimler için güçbirliği’’ adı altında toplanan diğer grubun listesine geçti. Önce Hekim Grubu, sahip çıktığı Dr. Birol'u Yönetim Kurulu adaylığından çıkarak pasifize etmek zorunda kalırken, iki grup bazı isimleri aralarında paylaşamadı.
PAYLAŞILAMAYAN isimlerden Dr. Atilla Akkoçlu'nun ‘‘Başkan adayımız sensin’’ sözüyle ‘‘Önce Hekim Grubu’’ nun listesinde karar kıldığı öne sürüldü.
ODA seçimleri genelde bin civarında hekim katılımıyla gerçekleşiyor. Bu yıl hedeflenen rakam 2 bin civarında. Katılımı artırmak için gruplardan birinin Ödemiş, Beydağ gibi ilçelerden otobüslerle hekim taşıyacağı belirtiliyor.
SEÇİM Pazar günü yapılacak. Kim kazanırsa kazansın. Önemli olan hekimlerin örgütlerine sahip çıkması, sandığa gelip yeni yönetimi yüzler değil binlerce oyla belirlemeleri. Güçlü bir Oda'ya sadece hekimlerin değil, sağlık hizmeti alan ve bekleyen hepimizin ihtiyacı var.
Oda kardeşliği
İZMİR Dişhekimleri Odası'nın Selanik Diş Hekimliği Topluluğu ile kardeş oda olma arzusu sonunda gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde Selanik'te yapılan 5. Stomoloji Kongresi'ne topluluk tarafından davet edilen oda yöneticileri, isteklerini bir kez daha resmi olarak dile getirdi. Görüşmeler sonunda, kardeş olmanın temelinde mesleki bilgi ve deneyim alışverişi, ortak kültürel etkinlikler, kardeşlik ve barışın olduğu ortak bir metine imza koyuldu. Selanikli meslektaşlarını Mayıs'ta konuk edecek İzmirli dişhekimleri, kardeşliklerini de birlikte ilan edecek.
Hekimlerle ilgili bazı gerçekler
Hekimlerin de zamanında ödemeleri gereken borçları, aylık taksitleri, elektrik ve su faturaları vardır.
Actuel Medicine Dergisi'nden
Resimle tedavi
EGE Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde şifa arayan küçükler, hasta odalarında boş durmayıp yaptıkları resimleri sergiledi. Doktor teyze ve amcalarının tedavilerinin bir parçası olarak önerdikleri sanatsal çalışmalarla zamanlarını değerlendiren Çetin Mundurlu, Murat Kaptancı ve Nimet Zahran'ın klinikte açtıkları resim sergisi büyük ilgi gördü.
Fotoğraf: DHA - Mustafa OĞUZ - İZMİR
Politika kurbanı
Dr. Atıl Birol, İzmir Tabip Odası'nın Özel Hekimlik Komisyonu Başkanı. Ama Gaziemir ANAP İlçe Başkanı olarak taşıdığı siyasetçi kimliği, yönetime aday olmasıyla Oda'daki aktif görevini unutturup, bu yönünün ön plana çıkmasına yol açtı. Ne mevcut yönetim, ne de yeni adaylar apolitik. Kişilerin de grupların da siyasi görüşleri biliniyor. Ama bir partinin rozetini taşımak Dr. Birol'un yolunu kapadı. Gelişmelerden o kadar üzüntü duydu ki, aday olduğu gruptan istifa ederek, liste dışı kalmayı önerdi. Ama, Birol'un dürüstlüğüne, çalışkanlığına kefil olan Önce Hekim Grubu'ndaki arkadaşlarının rakiplerine de seçmenlere de mesajı, ‘‘Onursuz bir seçim kazanmayı, onurlu bir seçim kaybetmeye yeğliyoruz’’ oldu.
Çocuk felçsiz bir gelecek
ÇOCUK felci, çocukları ömür boyu sakat bırakan hatta ölümle sonuçlanabilen, tedavisi olmayan ancak aşıyla önlenebilir bir hastalık. Bu yüzdendir ki, ‘‘6. Ulusal Aşı Günleri‘‘ kampanyasıyla hastalık virüsüne karşı yeni bir mücadele başlatıldı. İlk aşılama turu geçen hafta sonu yapıldı. İkinci turun 27 Mayıs- 2 Haziran tarihlerinde arasında gerçekleşmesi bekleniyor. İzmir'deki kampanyada 4 bin sağlık personeli görev yapıyor. Ev ev dolaşıyor, garda, garajda, alışveriş merkezlerin de bile 5 yaş altındaki her çocuğu aşılıyor. Aşılanması hedeflenen çocuk sayısı ise 275 bin. Ancak bu kampanyanın başarılı olması için sağlık personelinin çabaları yetmez. Ebeveynlerin bilinçli, duyarlı olması gerekir. İzmir kampanyada başarılı, istatistikler bunu kanıtlıyor. Çocuk felci vakasına ilimizde en son 1993 yılında rastlandı. 7 yıldır hastamız yok ama maalesef hala virus var. Virüsü kökünden kazımak için mücadele eden sağlık personeline herkes destek olsun, aşılanmamış çocuk kalmasın.
Aytaç'ın ardından
Güzel insandın. Seni hep şen kahkahalarınla hatırlayıp, özleyeceğim. Rahat uyu, dost Aytaç'ım.