Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin ilk sağlık merkezi İzmir'e kuruluyor
TÜRKİYE'nin ilk çağdaş hayvan sağlık merkezini Konak Belediyesi, Halkapınar'da 5.5 dönüm alana yapıyor. Proje kapsamında, bin hayvanlık bir barınakla her ilçede toplama ve gözetim merkezleri de kurulacak. Merkezde her türlü teşhis, tedavi, laboratuvar tetkikleri gerçekleştirilebilecek, kısırlaştırma ve aşılama yapılabilecek.
HAYVANLARIN gelişigüzel öldürülmesini önlemeyi amaçlayan projenin bu yıl hayata geçmesini öngördüklerini belirten Konak Belediyesi Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Orhan Süren, hayvanseverlere de büyük görev düştüğünü söyledi. Sahipsiz her hayvanı sahipli kılmayı ilke edindiklerini belirten Dr. Süren, ‘‘Çağdaş dünyada hayvan için yapılan her şey aslında insanlar için yapılır. Hayvan insan yaşamında, artık sevgi ihtiyacını karşılayan bir rol oynuyor. Hayvanlara yönelik şikayetleri azaltmak istiyoruz. 1998 yılında İzmir'de 12.796 ısırık olayı gerçekleşti, aşıya harcanan para 3.5 trilyon lira. Bu proje ile hiç bir hayvanı öldürmeden sahipli yapmayı amaç ediyoruz. Hayvanseverlerden bu projeye katkı istiyoruz''dedi.
Çok farklı
BODRUMLU işadamı Ömer Nayman'ın ‘‘Pasha'' adlı Dalmaçyalı köpeği farklı renkte gözleriyle ilgi odağı. Yatçı Nayman'ın 2 yaşındaki köpeği, biri mavi, diğeri kahverengi gözleriyle dikkat çekiyor. Nayman, ‘‘Pasha akıllı bir Dalmaçyalı. Henüz yaşı küçük, ancak herşeyi çok çabuk öğreniyor, yatta bizimle birlikte yaşıyor. Gözlerinin farklılığı onu daha da sevimli yapıyor'' diyor.
Hayvanseverler insanı da düşünsün
GAZİEMİR'de Büşra Kıvır adlı çocuğun bir köpek tarafından ısırılıp, kuduz şüphesiyle tedavi altına alınması, Kemalpaşa'da Leyla Günay'ın ölümü 2000 yılına saatler kalmışken çağın utanç verici hastalığını yeniden gündeme getirdi.
KUDUZA karşı koruyucu bir tedavinin bulunmadığını, vatandaşların uyanık olması gerektiğini bildiren İl Sağlık Müdürü Dr. Gür Ustaoğlu, ‘‘1999 yılında kuduzdan ölen üç kişi de ısırıldıktan sonra sağlık kuruluşuna gitmemiş. Bizim yapabileceğimiz vatandaşları eğitmek'' dedi.
SON ısırılma vakasından sonra Tarım İl Müdürlüğü'nün Gaziemir'de karantina uygulaması yaptığını belirten Dr. Ustaoğlu, aşı bulunmadığına ilişkin iddiaların asılsız olduğunu söyledi, ellerinde 2 bin 156 doz aşı bulunduğunu, eczanelerde de ihtiyacın karşılandığını kaydetti.
İnsan sağlığı daha önemli
HAYVANSEVERLERİN ‘‘korumacılığını'' de eleştiren Ustaoğlu ‘‘Hayvanseverler başıboş hayvanlardan ellerini çeksin. Biraz da insan sağlığına önem versinler. Bizim için insan sağlığı önemli. Sağlık müdürü olarak bu hayvanların itlafını bile düşünebilirim'' diye konuştu.
USTAOĞLU vatandaşları uyanık olmaya çağırdı. Özellikle köpek, fare tarafından ısırılma halinde yaranın bol sabunlu su ile yıkanmasını, yaranın üzerinin kapatılmaması gerektiğini belirten Ustaoğlu, bu işlemden sonra acil bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını önerdi.
Urla’da köpek yakma iddiası mahkemelik
URLA'da belediyenin yakaladığı köpekleri uyutup daha sonra çöp sahalarında çürümeye terkettiği ve yaktığı iddiaları mahkemeye yansıdı.
BELEDİYE Başkanı Şelçuk Karaosmanoğlu, asılsız ithamlarla, halkın gözünde kendisini küçük düşürdükleri ve görevlerini yerine getirmediğini düşündürdükleri gerekçesiyle iddia sahipleri ve bunları haber yapan gazeteciler hakkında tazminat davası açtı. Urla 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava şahitlerin dinlenmesi ve delillerin getirilmesi için şubat ayına ertelendi.
KAMUOYUNDA büyük yankılara neden olan ‘‘Urla'da hayvanlar yakılıyor'' iddası bir hayvanseverin gazetelere bu olayı duyuran yazıyı göndermesi ile başladı. Hayvanseverler, Urla Belediyesi'nin yakalayıp uyuttuğu köpekleri mezbahada beklettiğini daha sonra çöp alanlarında çürümeye terk edip onları çöplerle yaktığını iddia etmişti.
BU olayı doğrulayan görüntüler ve şahitler olduğunu öne süren hayvanseverler, ‘‘Yakma olayının gerçek tanıkları belediye çöp işlerinde çalışan görevliler. Onlar işten atılma korkusuyla konuşamıyorlar. Başkane gittiğimizde, bize çöp çukurlarına atılan hayvanların kuduz olduğu için yakıldığı söyledi. Kuduza yakalandığı için hayvanların yakılması yanlış. Bu durumda kireçlenip gömülmesi gerekir'' dedi.
URLA Adliyesi'nde açılan köpek yakma davasını, yargılanan hayvanseverlere destek olmak için, Çağdaş Hayvan Dostları Derneği üyeleri de izledi.
Sıra sizde
GERÇEK hayvanseverler, her katliamdan sonra gözyaşı dökmek yetmez. Şimdi harekete geçme zamanı. Konak Belediyesi'nin bu çok ciddi girişimini desteklemeli, elimizden geleni yapmalıyız. Unutmayın, itlaftan kurtulsa bile sokaktaki hayvan korunmasız en çok 3 yıl yaşıyor. Çok büyük bağışlarda bulanamasanız bile, ‘‘Akmasa damlar'', ‘‘Damlaya damlaya göl olur'' atasözlerini unutmayın.
Merkez bağışlarınız için:
Vakıflar Bankası Gazi Bulvarı Şubesi, Hesap Nosu: 2027120.
Hacı başkanın bütçe isyanı
DENİZLİ Ticaret Borsası Başkanı İlter Panayır, 2000 yılı bütçesinde, Diyanet İşleri'ne 3 yatırımcı bakanlığın bütçesinin toplamından fazla olan 257 milyon dolar pay ayrılmasını eleştirdi.
GEÇEN yıl hacca giden Panayır, Diyanet'e ayrılan kaynağın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji, Sanayi Bakanlığı gibi yatırımcı bakanlıkların bütçeden aldıkları payın toplamından da fazla olduğunu söyledi, ‘‘Hacca gitmiş biri olarak, isyan ediyorum'' dedi. Panayır, ‘‘Bir ülkede, bütçeden yatırımcı bakanlıklardan çok Diyanet'e pay ayrılıyorsa 2000'li yılların bilgi toplumu için iyimser düşünmek zor'' dedi.
DEVLET yönetimini ünlü atasözüyle özetleyen ve ‘‘İmam hata yaparsa cemaat ne yapar'' diye soran Panayır, ‘‘Devlet hata yapıyor, millet ne yapmalı? Yapılanları içime sindiremiyorum. Yolsuzluk ve skandallardan bir devlet büyüğünün yakını çıkıyor'' dedi. Ferah IŞIK / DENİZLİ