Güncelleme Tarihi:
Bu seneki teması efsane Ege otlarından ‘radika’ olan etkinlikte otları tanıma ve toplama gezilerinden yemek atölyelerine, yabani ot ve bitkilerle beslenme seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinlik yer alacak. Önceki yıllardan farklı olarak yerel stantlar 4 gün boyunca kurulacak. Birbirinden değerli akademisyenlerin, aşçıların ve bloggerların söyleşileri ve atölyeleriyle geçecek organizasyonun kortej yürüyüşü cumartesi yapılacak. Aynı akşam Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 18.00’de Anason Orkestrası, 19.00’da da Grup 27 sahne alacak. Festivalin son gününde en güzel ot yemeklerinin yarışacağı “Ot Aşı” ve “Ot Toplama” yarışmaları 12.00’de başlayacak. Etkinlik dans gösterisi ve ödül töreniyle son bulacak.
NEFES ALMAYA İHTİYACIMIZ VAR
Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, “Alaçatı’nın ot kokulu eşsiz sokaklarında, güler yüzlü insanlarla güzellikleri paylaşmak, sohbet edip ağız dolusu kahkahalar atmak ve ‘O an Alaçatı’daydım’ diyebilmek için herkesi bekliyoruz” dedi. Festivalin sadece ot toplama yarışmasından ibaret olmadığını, işin bilimsel boyutlarının da ele alındığını vurgulayan Dalgıç, “Zor günlerden geçtik. Bu süreçte festivallerle nefes almaya, doğaya sarılmaya ve Çeşme meydanlarında kahkaha atmaya ihtiyacımız var” diye konuştu. Başkan Dalgıç ayrıca her festival sonunda olduğu gibi bu sefer de ot yemekleriyle ilgili kitapçık hazırlanacağını ve katılımcılara dağıtılacağını belirtti.
OTELCİLER ADETA BAYRAM ETTİ
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de organizasyon boyunca konaklama rezervasyonlarının mevsime göre rekor seviyeye ulaştığına işaret ederek açık tesislerin tümünün dolduğunu paylaştı. Öncel, “Geçen yıllara göre daha fazla hareketlilik söz konusu. Yılın bu zamanında böyle bir canlılığı görmek biz turizmcileri de çok mutlu etti. Halk o kadar yoğun streste, o kadar morali bozuk ki, bu tür etkinlikler ilaç gibi geliyor. Bu festival aynı zamanda Ege’de yeşertmeye çalıştığımız gastronomi turizmi için de sıçrama noktası olacak” diye konuştu.
YABANİ TÜRLERİ KORUMAYA KATKI
Başkan Muhittin Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nin bitki türlerimizin dünyaya tanıtılmasının yanında, bu bitkilerden yapılan geleneksel yemeklerimizin tattırılmasının da ayrıcalık olduğunu belirtti. Dalgıç, “Festivalimiz süresince uzmanlar ilçemizde konaklayacaklar. Endemik bitki türlerini yetiştirdiğimiz Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nde incelemelerde bulunacak ve doğa yürüyüşüne katılarak bitki türlerimizi yerinde görecekler. Yapılacak inceleme, uluslararası birçok araştırma ve akademik yayında da yer alacak” dedi.
LİTERATÜRE GİRECEK
Alaçatı Ot Festivali, farklı kıtalardan 4 ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan Gıda ve Beslenme için Biyoçeşitlilik Projesi’nden dünyada alanının en iyisi olan akademisyenleri de ağırlayacak. Festival süresince uzmanlar, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde gıda ve beslenme için kullanılan yenebilen yabani türlerle ilgili çalışmaları aktaracak.