Güncelleme Tarihi:
Â
Türk insanının günlük önerilen tuz miktarının 3 katından fazla tuz tükettiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, "Tuz günümüzde çok fazla kullanılan bir besin maddesi. Ülkemizde günde ortalama kişi başına 18 gram kullanılmaktadır. Bu durum kültürümüzden, damak tadımızdan ve yemek alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor ve kolay kolay değişmiyor. Bu nedenle çocuklarımızın yemeklerini az tuzlu yaparak onların damak tadını az tuzluya alıştırmalıyız. Böylece gelecekte az tuz tüketmelerini sağlayabiliriz. Yemeği tuz olmadan lezzetlendirmek için değişik baharatlar ve limon kullanılmasını öneriyoruz" dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta su tutulumuna ve dolaşım sistemine bağlı hasara neden olduğunu kaydederek, "Gereğinden fazla tuz tüketimi tansiyon yüksekliği ve organ hasarlarını beraberinde getiriyor. Yüksek tansiyon geri dönüşü olmayan organ hasarlarına felç, kalp yetmezliği, körlük ve böbrek yetmezliğine varan sonuçlar doğuruyor. Günlük tuz tüketiminin normal seviyeye düşürülmesi bu hastalıklardan korunma sağlıyor" diye konuştu.
DIÅžARIDA YEMEÄžE DÄ°KKAT
Tuzun, vücudun ihtiyacı kadar kullanılmasının çok önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Saklamaz, "Yemek hizmeti veren restoran ve kafeterya işletmelerinin tuz kullanımı konusunda hassas olmaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmalarını destekliyoruz. Çünkü tuzu ne kadar az tüketirsek yol açtığı hastalıklardan korunmuş oluruz. Toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi çok önemli" dedi.