Güncelleme Tarihi:
Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinden oluşan Yarımada bölgesini, çevresinde yeralan yer alan Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes’le birlikte kalkındırmak için "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de bu bölgeden geçen tarihi uygarlık yolunu keyifli bir gezi rotasına çevirdi. İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin işbirliğinde, "Varlık odaklı yerel kalkınma" fikriyle hazırlanan ve bölge halkı, ilçe belediyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla belirlenen "Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin gezi rotaları Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıyla tanıtıldı.
Toplantıya CHP İzmir milletvekili Zeynep Altıok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Alattin Yüksel, Konak, Karabağlar, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Narlıdere Belediye Başkanları, Dağcılık kulüpleri adına Siyami Çetin, Bisiklet dernekleri adına Dr. Serhat Ferahi Değimli ve Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği adına Özge Kozan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve üyeleri katıldı.
KOCAOĞLU: "YARIMADA İÇİN FARKINDALIK YARATILACAK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada yerelde kalkınma için akıl ve bilimi rehber aldıklarını söyledi. Altı yıl önce 171 bin hektar alanı kaplayan Yarımada’nın nasıl kalkınacağı konusunda yarışma yaptıklarını, kırk ayrı fikir geldiğini söyledi. Ardından İZKA desteği ile Yarımada Stratejik Planı yaptıklarını belirten Kocaoğlu, "Bu planın arkasından da öngörülen bisiklet yolu, yürüyüş yolu, zeytin yolu, bağcılık yolu, pazar güzargahları, antik kentler-ören yerleri, güzergahlar, nerde hangi ürün ne zaman üretilir, ne zaman pazarlanır ve nerelerde festivaller yapıldığını belirledik. Yarımada konusunda farkındalık yaratmak, üretime ve turizme katkıda bulunmak için yola çıktık" dedi.
Yarımada’da nergis, sümbül, enginar, zeytin, üzüm, sakız koyunu üreticilerini desteklemek için sivil toplum kuruluşları ve bölgedeki ziraat odaları ile birlikte çalıştıklarını dile getiren Kocaoğlu desteklerle Yarımada’nın kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Gediz ve Bakırçay Havzası stratejik planlarını da tamamlandıklarını, kısa süre sonra kitaplaştırıp kamuouyna açıklayacaklarını dile getiren Kocaoğlu 2016 yılı içinde de Küçük Menderes ve Tahtalı Havzası Startejik Planları’nı hazırlayacaklarını belirtti.
İZMİR’İN ÖNÜNÜ AÇACAK PROJE BARIŞIN TESİSİ
İzmirlilerle karşılıkıl bir güven duygusu oluştuğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Yerelde kalkınmayı başaracağız. En büyük engel böglemizdeki savaş ve ülkemizdeki terördür. Bizim turizmimizi, ticaretimi, tarım ürünlerimizi kadar herşeyi olumsuz etkiliyor. Bu her sektörde yaşıyoruz. Hepimizin isteği terör belasından kurtulmak ve bölgimizde barışın en kısa zamanda tesis edilmesidir. İzmir’in önünü açacak en önemli proje barışın tesisi projesidir. Bunun için hepmize görevler düşüyor. Biz İzmir’i hepbirlikte kalkındıracağız. 2010 yılıdan bugüne büyük aşamalar kaydettik. Daha yüksek büyüme trendiyle kenti kalkındıracağız. Yeter ki birlik beraberilik davranışı ve ruhuyla birbirimize destek olalım, üretimi paylaşım" dedi.
"HAYATI YAKALA" PROJESİ GEZİ ROTALARI
Yürüyüş, Bisiklet, Zeytin ve Bağ Yolu ile Mavi Rota adı verilen gezi rotaları, Yarımada konuklarının bölgeyi yürüyüş ve bisiklet yollarında, tematik pazarlarda, şenliklerde, köy pansiyonlarında, orman kamplarında deneyimleyerek öğrenmesini sağlayacak. Ev sahibi yerli halk da böylelikle doğal ve kültürel değerlerini ekonomik kazanca dönüştürebilecek. "Yarımada’da hayatı yakala!" şeklinde sloganlaştırılan projeyle öncelikli olarak 10 hedef, hafta sonu turizmi, Gastronomi turizmi, Tarih turizmi, Bisikletli turizm, Kırsal turizm, Yerel ekonomik istihdam, Tarım makineleri ortak hizmet alanı, Ekolojik köy ve yerleşimler, Tematik park/kamp alanları, Sanat ve tasarım olarak belirlendi.
TEMATİK GÜZERGAHLAR
Gezi güzerg?hları Yarımada Projesi’nin temelini, rotalar oluşturdu. Bölgenin Akdeniz ülkelerine entegre olmasını sağlayacak güzerg?hlarden ilki Tematik Güzergahlar (Efes-Mimas Yolu, Mavi Rota, Bağ Yolu ve Zeytin yolu)olacak. Efes - Mimas Yolu: İyonya’dan Osmanlı’ya kadar tarihin izini, ilk kez yürüyüş ve bisiklet rotalarına dönüştürüldü. Efes - Mimas (Karaburun) hattında tarih yolculuğuna çıkılacak. Mavi Rota: Usta denizci İyonların izinde; Karaburun ve Çeşme’den karşı sahillerdeki antik kentlere (Phokai, Chios ve Samos) gidilecek. Rota, kent içi deniz ulaşımına entegre olacak. Plajlar yeniden tasarlanacak. Bağ Yolu: Yürüyerek ya da bisikletle Urla ve Çeşme’deki üzüm bağlarını gezilecek. Üreticilerle buluşulacak. Çeşme Bağlararası’ndaki, Anadolu’nun bilinen ilk şaraphanesi gezilecek. Zeytin Yolu: Urla - Seferihisar - Karaburun hattında; dünyanın bilinen ilk modern zeytinyağı işliğinin yer aldığı Klazomenai’yi, zeytinlikleri, fabrika ve işlikleri, anıt ağaçları ziyaret edilecek.
ULAŞIM SEÇENEKLERİ
Yürüyüş Rotaları: Büyükşehir Belediyesi organizasyonuyla gönüllü dağcı ve yürüyüşçüler, 450 km’lik Selçuk - Karaburun hattında 6 İyon kentini birbirine bağlayan rotaları belirledi.
Bisiklet Rotaları: Kent içi bisiklet yollarına eklemlenen ve Avrupa Bisiklet Ağı’na (Eurovelo) bağlanması hedeflenen Çeşme - Selçuk rotasını, İzmirli bisikletçiler belirledi.
"EFES-MİMAS YOLU KÜLTÜR ROTASI"
Tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayan "Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası! projesini tamamladı. Rota Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşıyor. 700 kilometrelik Efes-Mimas kültür rotası, uluslararası standartlarda işaretleyerek yönlendirici tabela ve bilgilendirici levhalarla donatıldı. Bu konuda rotaları detayları ile anlatan bir el kitabı hazırlanarak basıldı. Yine kültür yolunun haritaları ve özel web sayfası hazırlandı. Ayrıca mobil rehber uygulaması yapılarak rotayı kullanmak isteyenlere online bilgilendirme hizmeti sunulacak.
NELER YAPILDI
Kentin güneybatı aksında kurulmuş 6 antik İyon kentini (Efes, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai ve Erythrai) birbirine bağlayarak Karaburun yarımadasını saran "Efes-Mimas Yolu Kültür Rotası" projesini tamamladı. Güzergahının belirlenmesi amacıyla, öncelikle ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı veri toplama çalışmaları gerçekleştirildi. 12 dağcılık kulübünün katılımıyla oluşturulan 8 ekip, haftanın değişik günlerinde sahada rota belirleme ve veri toplama çalışmaları yaptı. Buna göre 450 kilometrelik ana güzergah, ara güzergahlar ile birlikte 700 kilometreyi buldu. Aynı şekilde zeytin rotası için Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bisiklet rotası için de bisiklet dernekleriyle çalışmalar gerçekleştirildi.
Yürüyüş, bisiklet, tarih, bağ, zeytin ve deniz olmak üzere 6 rotada oluşturulan kültür yolu; bisiklet rotası ile Eurovelo Avrupa Bisikletli Turizm ağına, bağ rotası ile Wine Cities ağına, zeytin rotası ile Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlenecek ultra maratonlar, macera, orientiring, bisiklet, su sporları yarışları ve bölgeye özgü tematik şenlik/festivallerle 700 kilometrelik rotaya ulusal ve uluslararası nitelik kazandırmayı hedefliyor. Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai’ye oradan Mimas hattı ile Karaburun’a ulaşan "ana rotaya" tali güzergahlar da eklenerek bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerleri tanıtımı ve yerinde görülmeleri hedefleniyor