Hayata dönüş

Güncelleme Tarihi:

Hayata dönüş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'i yıllar sonra denize kavuşturacak Büyük Kanal’ın en önemli bölümü olan Çiğli Arıtma Tesisi törenle devreye alındı.

İZMİR'in kanalizasyon sularının toplanıp Çiğli'de arıtılarak denize verilmesini öngören Büyük Kanal Projesi'nde çok önemli bir aşama daha gerçekleşti. Çiğli'deki Biyolojik Atıksu Arıtma tesisi tamamlanarak dün törenle çalışmaya başladı.

Artık tam kapasite

25 OCAK'ta üçte ikisi çalışmaya başlayan tesis tam kapasiteyle çalışır hale getirildi. Tesisin açılışına Maliye Bakanı Sümer Oral, İzmir Milletvekili Burhan Bıçakçıoğlu, Vali Alaaddin Yüksel, Başkan Ahmet Piriştina, eski başkanlardan İhsan Alyanak da katıldı.

Sörfle yelken yakın

BAKAN Oral, 1970'li yıllarda planlanan Büyük Kanal Projesi'nin geç bitirildiğini söyledi. Piriştina, İzmir'in tüm kanalizasyon sisteminin arıtma tesisine bağlanmasıyla Körfez'de yeniden çipura tutulacağını, gençlerin sörf yapıp yelken açacağını söyledi.

Balık yaşıyor

YAPIMCI Tekser Firması, tesislerden çıkan arıtılmış suyla dolu akvaryumda canlı çipura ve japon balıkları getirdi. Maliye Bakanı Sümer Oral, arıtılmış suda çipura ve akvaryum balıklarının yaşamasından etkilindiğini söyledi. Oral, Büyük Kanal Projesi'nin gerekli kaynaklar seferber edilerek daha önce bitirilmesi gerektiğini ancak bütçe olanaksızlıkları nedeniyle gerçekleşmediğini söyledi. Başkan Piriştina, törende yaptığı konuşmada projenin gerçekleşmesinde emeği geçen eski belediye başkanlarına teşekkür etti.

Tesisin tamamı 60 milyon dolara maloldu

ÇİĞLİ Arıtma Tesisi, 60 milyon dolara mal oldu. Saniyede 7.5 metreküp atıksuyu arıtabilecek kapasiteye sahip tesisler için seçim öncesi, işletmeye girmemesine rağmen eski Başkan Burhan Özfatura tarafından açılış töreni yapıldı. Tesis 25 Ocak 2000'de deneme amacıyla devreye alındı. İlk 5 ayda tesise saniyede 1.5 metreküp atıksu verildi. Bornova ve Karşıyaka kanalizasyon bağlantılarının yapılması ve Melez Deresi'nin ana kuşaklama kanalına bağlanmasıyla atık su debisi saniyede 4 metreküpe, kapasitesi de yüzde 60'a yükseldi. Dünkü açılışla tesis tam kapasitesi olan saniyede 7.5 metreküp arıtmaya ulaştı. Ancak şehir içindeki kanal çalışmaları bitmediğinden 2002'ye kadar kapasite yavaş yavaş artırılacak. Bu tarihte ise İzmir'in kanalizasyon sularının tamamının tesislere gönderilmesi sağlanacak ve Körfez herkesin rüyalarını süsleyen mavi rengine yavaş yavaş kavuşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!