İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 12:18
İZMİR Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem, gribe karşı alınacak önlemler ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.
Gribin hafife alınmayacak bir hastalık olduğunu ve özellikle sonbahar-kış aylarında salgın şeklinde yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Melikşah, "Grip, soğuk algınlığından farklı olarak ağır seyredebilmekte, özellikle yaşlılar, diyabetliler, kalp hastaları, astımlılar, kronik akciğer hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar ve gebelerde ağır sonuçlara neden olabilmektedir" dedi. Grip hastalığının ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kas, eklem ve genel vücut ağrısı, iştahsızlık ile özellikle çocuklarda ishal ve kusma şeklinde kendini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Ertem, "Grip olmayıp daha hafif seyreden soğuk algınlığında kişiler yatağa düşmezler. Baş ağrısı, göğüs ağrısı, öksürük gibi belirtiler daha hafiftir. Burun akıntısı, hapşırık, burunda yanma hissi gribe nazaran daha belirgindir. Soğuk algınlığında doktora bile gitmeye gerek olmayabilir. Grip hastalığı çoğunlukla 1-2 hafta içinde iyileşir. Ancak bazı kişiler de hayatı tehdit eden zatürreeye çevirebilir. Bu durumda en yakın hastaneye acilen gitmek gerekir. Çünkü ölümle sonuçlanabilir" diye konuştu.
Grip hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin yararsız olduğunu belirten Prof. Dr. Melikşah Ertem, "Grip hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu belirtileri yani, ateş, kas eklem ağrıları, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi belirtileri düzeltmek için verilmektedir. Tedavideki bu yetersizlikler nedeniyle gripten korunma önem kazanmaktadır" dedi.
KALABALIK YERLERDE BULUNMAYINProf. Dr. Melikşah Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kahvehaneler, bar gibi kalabalık yaşam alanları hastalığın bulaşması açısından risk yaratır. Özellikle grip mevsiminde bu alanların mümkün olduğunca az kullanılması gerekir. Ayrıca bu mekanların temizliği çok önemlidir. Toplu ulaşım araçları da önemli risk teşkil etmektedir. Hastaların ise evde istirahat etmesi iyileşmeye yardımcı olacaktır. Mümkün olduğunca az kişiyle temas edilmeli, öksürüp, hapşırırken ağız ve burun kağıt mendil ile kapatılmalı ve beslenmeye dikkat edilmeli."
Grip aşılarının o yıl yaygın olan virüslere karşı geliştirildiğini kaydeden Ertem, "Aşıların içerikleri oldukça güvenlidir. Yan etkileri grip benzeri bir hastalık olup hafif seyreder. Grip aşısının etkinliği çok yüksek değildir. Bununla beraber aşılı olanlar hastalığı daha hafif geçirir. Grip için riskli olan diyabetliler, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olanlar, astımlılar, kronik kalp hastalığı olanlar, alp damar hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar ile gebeler ve 65 yaş üzeri bireyler, bu aşıyı yaptırmalıdır" dedi.