Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2007 22:34
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine uygulaması 2008’e ertelenen "Sosyal Güvenlik Reformu Yasası"nda çok önemli değişiklikler yapılıyor. Yılbaşına kadar yasalaşması beklenen önemli maddeler şunlar:
Askere alınanların bakmakla yükümlü olduklarının sağlık giderleri karşılanacak.Şampiyon sporcuların sigorta primleri devlet tarafından ödenecek.Yatan hastadan yüzde 1 oranında katkı payı alınacak.Özel sağlık tesisleri tarifelerini 3 kat artırabilecek.Sözleşmesiz sağlık kurumlarındaki tedaviler ödenmeyecek.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı üzerine uygulaması 1 Ocak 2008’e ertelenen ve kamuoyunda "Sosyal Güvenlik Reform Yasası" olarak bilinen 5510 sayılı yasanın önemli değişiklikler ile bu yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.Uygulaması ise Nisan 2008’e kalabilir. Yetkililerin basına yansıyan açıklamaları da bu yönde. Ancak, yapılan hazırlıklar kapsamında Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddelerden başka çok önemli değişiklikler var. Yaklaşık 65 maddede değişiklik yapılıyor. Deyim yerinde ise yeni bir 5510 sayılı Kanun ile karşı karşıyayız. Bu değişikliklerin önemli bir bölümü de genel sağlık sigortası(GSS) ile ilgili.
Yeşil kart uygulaması kalkıyorYeni 5510 ile birlikte mevcut yeşil kartlılar genel sağlık sigortasından yararlanacaklar, ancak yeşil kart uygulaması 2 yıl sonra kalkacak. Bunun yerine SGK’nin belirleyeceği kriterlere göre kimlerin sağlık primlerini devletin karşılayacağına karar verilecek.
Yabancılarda karşılıklılık ilkesi geliyorYapılan değişikliklerin yasalaşması ile ülkemizde bir yıldan fazla ikamet edenlerin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasında karşılıklılık ilkesi aranacak. Yani, ilgili ülkede de Türk vatandaşlarına benzer hakkın tanınmış olması kaydı ile kapsama alınacaklar. Bu kapsamda önemli bir değişiklik de yabancıların sigortalı olmadan önce varolduğu anlaşılan kronik hastalıkları genel sağlık sigortası tarafından karşılanmayacak.İlerideki günlerde konuşulacak olmakla birlikte, turist sağlığı ülkemizde en hafif deyimi ile ihmal edilmiş bir konu. Burada kastettiğimiz "sağlık turizmi" değil, turistin sağlığı. Örneğin, İzmir’in seçilmesi ile EXPO 2015 kapsamında ilimize ve ülkemize gelecek olan turistlerin sağlık ihtiyaçları nasıl karşılanacak. Buna yeni 5510 sayılı Kanun’da geçici bir madde ile çözüm bulunması mümkün olduğu gibi yapılabilecek başka uygulamaların varolduğunu da söyleyelim.
Vatani görevini yapmak üzere askere alınanların sağlık giderleri TSK tarafından karşılanmakla birlikte, bunların geride kalanları için varolan boşluk gideriliyor. Şöyle; askerlik görevini yapanların bakmakla yükümlü olduğu kimseler için daha önce aranan en az 30 gün prim yatırılmış olması şartı aranmayacak.
Dünya olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor ve primleri de devlet tarafından karşılanıyor. Önceki dönemde bu yan unutulmuştu.
Dikkat çeken diğer yeni düzenlemelerArtık yatan hastalardan da katkı payı alınacak. Önceden ve şimdi sadece sağlık tesislerine başvurularda alınan katkı payı yeni 5510 sayılı kanun ile birlikte yatarak tedavi gören hastalardan da yüzde 1 oranında alınacak.Mevcut uygulamada özel sağlık tesislerinin fark alması tartışılırken, yeni 5510 sayılı kanun ile birlikte özel sağlık tesisleri GSS fiyat tarifesinin 3 katına kadar fark alabilecek.Önceki 5510 sayılı kanunda hastaların sözleşmesiz sağlık kuruluşlarına başvurusu halinde giderlerin yüzde 70’i karşılanacakken artık bu kaldırılıyor. Yeni 5510 sayılı kanun ile sözleşmesiz sağlık kuruluşlarına sadece acil durumlarda yapılan başvurular karşılanacak.Belirtelim ki; yeni 5510 sayılı kanunda işçiler, bağımsız çalışanlar / işverenler ve memurlar yine birlikte genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar.