Güncelleme Tarihi:
DOĞAL felaketlerde ilkyardım, müdahale ve servis organizasyonlarıyla adını duyuran Acil Tıp Derneği; Eylül ayından bu yana 7 ildeki devlet, üniversite ve SSK hastanelerinin afet ekiplerine verilen ‘‘Hastane Afet Planı’’ (HAP) adlı eğitim programını tanıttı.
PROGRAMIN sağlık kurumlarını afetlere hazır hale getirmek amacıyla Bursa, Ankara, Edirne, İzmir, Aydın, Denizli ve Antalya'daki hastanelerde uygulandığını belirten Dernek Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu; ‘‘Anketlerde 440 birimden 395'i HAP'ın hemen uygulanması gerektiği görüşünde’’ dedi.
HAP'ın Türkiye'ye uyumlu hale getirilmesinde Uluslararası Acıl Tıp Araştırmaları Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Acil Tıp Derneği'nden 60 kişilik ekibin çalıştığını söyleyen Dr. Rodoplu, şimdiye kadar 512 sağlık personeline program kapsamında eğitim verildiğini kaydetti.
HAP NEDİR?
OLAĞANDIŞI bir durum sırasında hastanenin afet ekibinin organize olmasını ve çabuk davranmasını sağlayan HAP, merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Acıl Tıp Araştırmaları Derneği ve çeşitli acil yardım, arama ve kurtarma birimleri tarafından geliştirilen bir program. Hastane afet ekibinde güvenlik, planlama, lojistik, döner sermaye ve operasyon şefliği birimleri oluşturuluyor. Basit bir hiyerarşi yapılanması şeklinde örgütlenen organizasyon, şefliklere ve daha alt kademelerde hasar tespit, cerrahi, tıbbi malzeme, tıbbi cihaz, eczane sorumlusu gibi küçük birimlere ayrılıyor. Afet ekibindeki her kişinin 50'yi aşkın birimde görev almasıyla paniğin önlenmesi ve görev dağılımının yapılıp aksamaması sağlanıyor.