Hamidiye Tabyası açık hava müzesi

Güncelleme Tarihi:

Hamidiye Tabyası açık hava müzesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2009 00:00

Çanakkale Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan Barbaros Mahallesi’ndeki Anadolu Hamidiye Tabyası’nın, Açık Hava Müzesi haline getirileceği belirtildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, 105 dönüm büyüklüğündeki tabyada, Çanakkale Savaşları’nın canlandırılacağı gösteri alanlarının, sergi ve sinema salonlarının, yürüyüş alanlarının bulunacağını açıkladı.

Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, Avrupa yakasında Kilitbahir Köyü’ndeki Rumeli Hamideye Tabyası, Namazgah Tabyası ve Mecidiye Tabyası ile birlikte boğaz savunmasında kullanılan Çanakkale merkezindeki Anadolu Hamidiye Tabyası’nın, 94 yıl sonra savaşın da canlandırılacağı bir açık hava müzesi haline getirileceği açıklandı.

Kültürel amaçlı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinazi Haznedar, son olarak Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı’na bağlı HEK Depo Komutanlığı olarak kullanılan ve 6 ay önce boşaltılan Barbaros Mahallesi’ndeki Anadolu Hamidiye Tabyası’nın kullanım hakkının Genelkurmay Başkanlığı tarafından kültürel amaçlı kullanılması koşuluyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verildiğini söyledi. Bununla ilgili protokolün kısa süre sonra imzalanacağını belirten Haznedar, "Anadolu Hamidiye Tabyası’nın mülkiyeti Genelkurmay Başkanlığı’nda kalacak. Bakanlığımıza kullanım hakkı devredilecek. Biz de burayı kültürel amaçlı değerlendireceğiz. Çanakkale Savaşları’nın canlandırılacağı gösteri alanları, sergi ve sinema salonları, yürüyüş alanları bulunacak. Ayrıca tabya içinde bulunan askeri okul bakanlığımız tarafından restore ettirilecek. Burayı biran önce Çanakkale halkının ve gelen ziyaretçilerin istifadesine sunacağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!