Halk kutlaması

Güncelleme Tarihi:

Halk kutlaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2011 00:00

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Van ve Erciş depremi nedeniyle geçit töreni ve resepsiyon, fener alayları düzenlenmedi. Ancak vatandaşlar genelgeyle iptal edilen tören saatinde sokaklara çıktı.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK genelgesi doğrultusunda tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de cumhuriyetin 88. yıldönümü törenleri yalnızca çelenk sunumu ve kutlamaların kabülüyle gerçekleşti.

Vali Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümet konağında kutlamaları kabuul etti.  Van ve Erciş’teki depremin ardından resmi geçit törenlerinin iptal etilmesinin ardından sosyal medyada örgütlenen İzmirliler ise saat 10.00’dan itibaren Gündoğdu Meydanı’nda toplanmaya başladı. Sayının hızla artmasının ardından saat 11.00’de yaklaşık 5 bin kişi geçit töreni güzerganı olan 1. Kordon’dan Cumhuriyet Meydanı’na bayraklarla yürüdü, “Cumhuriyet bayramımız engellenemez”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları bağrıldı. Motosiklet ve bisikletli gruplar da sivil kutlama kortejinde yerlerini aldı. CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam ve Mustafa Moroğlu da topluluğun en önünde yürüdü.

Haberin Devamı

Yas tutmasını biliriz

Cumhuret Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu. Kutlamaların iptal edilmesine yönelik tepkilerini sloganlarla dile getiren kalabalığa yönelik bir konuşma yapan Moroğlu, “Van’da yaşanan deprem felaketiyle ilgili bizler de büyük üzüntü yaşadık. Ancak, bu Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptal edilmesini gerektirmezdi. Resepsiyonların iptalini biz de destekliyoruz. Ancak, resmi tören ve kutlamların iptali yaşanmamalıydı. Biz Türk milleti olarak bayramımızı kutlamasını da yasımızı tutmasını da çok iyi biliriz” dedi. Vatandaşların sonraki adresi, Kurtuluş Savaşı’nda ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin’in heykeli ile Saat Kulesi’nin bulunduğu Konak Meydanı oldu. Kalabalık olaysız dağıldı.

Yazıyoor yazıyoor kuruluşu yazıyoor

İZMİR (DHA)

KONAK Belediyesi, 30-31 Ekim 1923 tarihli Vatan, Vakit ve İkdam gazetelerinin derlemesinden, “29 Ekim Özel Gazetesi” hazırmadı.
Cumhuriyetin ilanının duyurulduğu sekiz sayfalık gazete, “Yazıyoor yazıyoor cumhuriyet ilan edildi! Yazıyoor” diyerek ücretsiz dağıtıldı. Dönemin kıyafetlerini giyenler, bir devrimin başlangıcını, ilk günkü heyecanıyla yaşattı.
29 Ekim coşkusunu yaşayan İzmirliler kendilerini tarihin sayfalarında buldular. Gazeteyi ilgiyle okuyan vatandaşlar Konak Belediyesi’nin hazırladığı gazete sürprizi ile aynı heyecanı ilk günkü gibi yaşadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Işık sönmedi sönmeyecek

İZMİR, (DHA)
KONAK Belediyesi, “Cumhuriyet 88. Yaşında Işık Sönmedi Sönmeyecek” adı altında çalıştay düzenledi.
Çalıştaya gazeteci yazar Mümtaz Soysal, araştırmacı yazar Dr. Engin Tonguç, ÇYDD Bodrum eski başkanı Hatice Yücel, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve Inkılapları Bölümü öğretim üyesi Mithat Vural, Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Fatma Nurşen Kul, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kepenek, yazar Dr.  Alper Akçam, edebiyatçı yazar Öner Yağcı, Prof. Dr. Özer Ergenç, eski milletvekili Mustafa Gazalcı ve DEÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir katıldı.

Haberin Devamı

Umudun başkenti

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, barışta, savaşta, acıda, kederde ve her türlü ortamda cumhuriyete dört elle sarıldıklarını ifade etti, “Atatürk’ün ışığını yaymak için gücümüzü birleştiriyoruz. İzmir, Türkiye’nin umutlarının birleştiği başkent. Şarkıyı, türküyü kimse savunmuyor ama cumhuriyetin kutlanmasında hiçbir sakınca yoktu. Çünkü cumhuriyetin kazanılmasında acı da vardı. Her ne kadar etrafımızı karanlıklar kuşatsa da Atatürk’ün ışığında onun değerlerine, cumhuriyetin erdemlerine sığınıyoruz. Atatürk’ün değerlerinin her zaman takipçisiyiz” dedi.
Etkinliğe Karabağlar Cumhuriyet Ticaret Meslek Lise öğrencileri de bayraklarla, “İzmir uyuma cumhuriyetine destek çık” sözleriyle destek verdi. Etkinliğin sonunda Dr. Alper Akçam ve Prof. Dr. Kemal Kocabaş kitaplarını imzaladı.

Haberin Devamı

Çağdaş Eğitim dayanışması

Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

BALIKESİR Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (BAÇEV) dayanışma gecesi Ekilmiş Restaurant’ta yapıldı. Gecede Cumhuriyet’in 88’nci kuruluş yıldönümü etkinliklerinin iptal edilmesi de eleştirildi.

Geceye katılan şair Ataol Behraoğlu kitaplarını imzalarken, müzisyen Haluk Çetin’le b şiir dinletisi sundu. Behramoğlu kitap satışından elde edilen geliri de BAÇEV’e bağışladı. Vakıf Başkanı Behiç İstanbulluoğlu, etkinlikten elde edilen gelirin başta beş Vanlı olmak üzere öğrencilere burs olarak verileceğini açıkladı. Etkinlikte Balıkesir Folklor Araştırma Derneği (BAFAD) üyeleri de halk oyunlarından örnekler sundu.

Haberin Devamı

İptal isteyenler oldu

Gecede Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptali de konuşuldu. Çok fazla olmasa da geceyi iptal etmek isteyenlerin olduğunu belirten İstanbulluoğlu, şunları söyledi:
“Gecemizi iptal ettirecek bir durum sözkonusu değil. Etkinliğimiz cumhuriyet değerlerine sahip çıkanların birlikteliğinden oluşan bir dayanışma yemeği. Bu anlamlı geceyi düzenlediğimiz için az da olsa bizi eleştirenler en az 20-25 milyon insanın kendinden geçip sloganlar atarak izlediği Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini ve diğer maçların niçin ertelenmediğini sormalı. Sorsunlar ki hala deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılara ruhsat veren idarecilerin hiç bir şey yapmadan sahte matem havasına büründüklerini görsünler. Bizler acıyı da, neşeyi de ne zaman nasıl yaşayacağımızı çok iyi biliriz.”

Gurur veren öğrenciler

Yaşar ANTER, (DHA)

BODRUM’da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) burslu öğrencileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayamı nedeniyle, bayraklar ve Atatürk fotoğraflarıyla Belediye Meydanı’nında toplandı, Neyzen Tevfik Caddesi’ni geçerek İskele Meydanı’nda geldi. Öğretmenler, ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Ulusoy ve velilerin de katıldığı yürüyüş sırasında, 10’uncu Yıl Marşı söylendi. Ulusoy İskele Meydanı’nda yaptığı açıklamada, “Atatürk’ün emaneti cumhuriyeti, onun  düşünce ve fikirlerini ilelebet yaşatacağız. Çocuklarımızın bu değerin bilincinde olması bizler için mutluluk ve gurur verici” dedi.

Tasada yasta tek yumruk

Yavuz KUŞDEMİR, (DHA)

UŞAK’ta Cumhuriyet Bayramı, CHP İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşence Derneği Uşak Şubesi, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyelerinin düzenlediği yürüyüşle kutlandı.
Belediye önünde toplanan ve aralarında CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın da yer aldığı yaklaşık 250 kişi, bayrak açarak  Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.
Yılmaz burada yaptığı konuşmada, “Ülkemizde şimdi sıra ağımsızlığın, ülke bütünlüğünün, çağdaşlığın ve demokrasinin simgesi olan cumhuriyete, cumhuriyet değerlerine doğrudan saldırmaya geldi. Tasada, yasta, kıvançta tek yumruk olduğumuz Cumhuriyet Bayramı’nın coşkuyla kutlanmasına izin vermediler. Bu önemli günü herhangi bir gün gibi geçiştirmeye, cumhuriyetimizin getirdiği birlik ve beraberlik ruhunu yok etmeye çalışıyorlar. Bizlere Cumhuriyet değerlerini unutturmaya çalışanlara inat bugünü kutlamaya devam edeceğiz” dedi.
Yürüyüşe katılanlar Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

En büyük bayram engellenemez

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

CHP Manisa İl ve Merkez ilçe örgütü, Cumhuriyet Bayramı törenlerinin iptaline tepki yürüyüşü düzenledi. Milletvekilleri Hasan Ören ve Özgür Özel’le, bazı sivil toplum örgütleri üyelerinin yer aldığı yaklaşık 500 kişi dev Türk Bayrağı açarak Doğu Caddesi’nden Ulupark’a kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında ‘Cumhuriyet Bayramı Engellenemez’ sloganı atan gruba, Manisalılar da evlerinin balkonlarına, işyerlerinin önlerine çıkarak alkışlarla destek verdi.
Ulupark’ta konuşan Ören, cumhuriyetin, karanlıklar içinden, çektiği acılara karşın bütünleşerek büyük bir zaferle çıkan ulusun yeniden aşahlanışı olduğunu vurgulaoı, “Van depreminden sonra yaraların sarılmaya başlanması, Türkiye’deki vatandaşların tek vücut olarak yardım elini uzatması cumhuriyetin eseridir. Ancak görüyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesini idrak edememiş olan bir zihniyet, ulusal bayramımızı sadece eğlence olarak görme anlayışı, ülkemizin en anlamlı bayramını iptal etmiştir” dedi.

Deprem şehitlerinin ruhlarını incittiler

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)

CHP Denizli İl Başkanı Himmet Yavaş, Cumhurilet Bayramı törenlerinin iptalini eleştirdi. Yavaş, parti binasındaki açıklamada, şunları söyledi:
“Cumhuriyetimizin 88. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken şehitler verdik. Van’da, Erciş’te yüzlerce insanımızı kaybettik, binlerce yaralımız var. Elbette acımız büyüktür. Ama bu büyük acıları gerekçe göstererek cumhuriyet törenlerini iptal etmeyi doğru bulmuyoruz. Çünkü cumhuriyet tasada ve kıvançta beraber olmak demektir. Ayrıca cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesi olmak, Van’a Erciş’e daha fazla sahip çıkmak demektir. Vatandaşlarımız terör ve deprem konusunda tek vücut tek yürek olmuşken, resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız. Ama resmi tören geçişlerini, okullardaki etkinlikleri iptal etmek, cumhuriyeti anlamamaktır.
Bu kararı alanlar, öğrencilerini 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine hazırlayan, depremde şehit olmuş 63 öğretmenimizin aziz ruhlarını incittiklerinin acaba farkındalar mı?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!