Güncelleme Tarihi:
İzmir Devlet Opera ve Balesi, kurulduğu 1982'den beri ilk kez gideceği İstanbul'da Fidelio'yu, hem de orjinal dili Almanca ile sanatseverlerin beğenisine sunacak.
İZMİR Devlet Opera ve Balesi, kurulduğu 1982'den bu yana ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak, 7 Kasım Salı günü saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde, Beethoven’in ‘‘Fidelio’’ operasını sahneleyecek. Beethoven’in tek operası olan ve ilk kez orjinal dili Almanca sahnelenen eserde, Türkiye’nin ilk opera sanatçısı Semiha Berksoy da bir arya seslendirecek. Geçen yıl New York’ta sahneye çıkan, 90 yaşındaki Berksoy, sesiyle olduğu kadar resimleriyle de tanınıyor.
KÜLTÜR Bakanlığı ve Semiha Berksoy Vakfı’nın, sanatçının 72. sanat yılı nedeniyle düzenlediği gecede, orkestrayı Ercan Yenal yönetecek. Mehmet Ergüven’in rejisi, Adnan Öngün’ün dekorları, Sevda Aksakoğlu’nun kostümleriyle sahnelenen eserde başlıca rolleri Ayşe Tek, Bremen Devlet Operası’ndan konuk tenor Graham Sanders, Alpaslan Mater, Gökhan Koç, Fırat Yalçınkaya, Aytül Büyüksaraç ve Tevfik Rodos paylaşıyor.
FRANSIZ yazar Jean Nicolas Bouilly’nin Fransız ihtilali sırasında hukukçu olarak çalışırken tanık olduğu olaylardan esinlenerek yazdığı ‘‘Leonore ve Eş Sevgisi’’ isimli eserden alınan Fidelio’nun konusu şöyle: Eşi, hapishane komutanı tarafından haksız yere hapse atılan Leonore (Fidelio), erkek kılığına girer. Hapishanede çalışmaya başlar, amacı eşine yardımcı olmaktır. Haksızlıklara karşı mücadele eden genç kadın, özgürlükçü düşünceye sahip yöneticilerin yardımlarını görür.’’
ESERİ sahneye koyan Ergüven, günümüze göndermeler yapıyor. Özgürlüğün önemi, sevgi uğruna katlanılan özveri müziğin evrensel diliyle işleniyor. İzmir’de 18 Mayıs 1999’da sahnelenen eser büyük beğeni toplamıştı. Eser, 5. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 25. yıl kutlamaları çerçevesinde de sahnelenmiş ve çok beğenilmişti.
İZDOB sanatçıları Fidelio ile ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak. Beethoven’in tek operası olan eser, kendi dilinde Almanca olarak seslendirilecek.
Ata’yı ‘‘Tango’’ ile anmak
DANSI, özellikle tangoyu çok sevdiği bilinen Atatürk, ölümünün 62. yılında farklı bir etkinlikle anılacak. 11 Kasım 2000 Cumartesi günü Alaçatı Süzer Paradise Otel’de düzenlenecek ‘‘Ata’yı Tango’nun Hüzünlü Yüzleri ve Güleryüzlü Ayaklarıyla Anıyoruz’’ gecesine katılanlar, dünyanın en ünlü Bandoneon Sanatçısı Hugo Daniel’i dinleme ve ‘‘Tres Portenos’’ grubunun müziği eşliğinde tango yapma fırsatı bulacak.
BİLETLERİ 20 milyon liradan satılan gece, Türkiye’de Tango’nun iki ünlü ismi Ahmet Dündar - Lena Pavlova Çifti’nin dans gösterisiyle açılacak. İştanbul’da yüzlerce öğrenci yetiştiren Dündar, ‘‘Tango erkek dansı olarak bilinse de erkeği kadın duyarlığına en çok yaklaştıran danstır’’ diyor.
Her yaştan insanın yapabildiği tango, hüznü ve neşeyi buluşturan müziği ile kültürleri de kaynaştırmış.
11 Kasım’da Alaçatı’da, tango yaparak Ata’yı anmak isteyenler, saat 21.00’de başlayacak geceye bir iki saat erken gidebilirlerse work shop’a katılabilecek. Gece ile ilgili ayrıntıları, Süzer Otel 716 97 74, Sun Tur 421 99 25 ve Nysa - Ets 464 77 88 numaralı telefonlardan alabilirsiniz.
Avrupa Filmleri Festivali
ANKARA Sinema Derneği’nin, Avrupa Birliği - Avrupa Komisyonu ve Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 6. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival, 3 - 29 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl festival kapsamında, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Bursa’da 27 uzun, 64 kısa metrajlı film gösterilecek. 17 - 23 Kasım tarihlerinde İzmir’de olacak festivale Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Sanat Merkezi ev sahipliği yapacak. Bu yıl ‘‘Türk Sinemasında Sansür’’ adlı bir bölümün de yer aldığı festivalde sansüre uğramış Türk filmleri izleyicilere sunulacak, bu filmlerin afişlerinden sergi açılacak. Festival kapsamında ayrıca Andrei Tarkovski toplu gösterisi, Alec Guinnes’e saygı, Avrupa’nın en iyileri, yeni filmler, ünlü yönetmenlerden kısa filmler, Jiri Trinka Toplu Gösterisi gibi bölümler de var. Festivalin ayrıntılarını haftaya anlatacağım.