Güncelleme Tarihi:
Dünya Kadınları Kültür ve Sanat Derneği’nin Lyon’da açtığı sergide İzmirli seramik sanatçısı Yıldız Şima ile Yurdagül Pakalın ülkemizi temsil etti.
DÜNYA Kadınları Kültür ve Sanat Derneği’nin (UFACSI) Fransa’nın Lyon Kenti'nde açtığı uluslararası sergide 6 Türk sanatçısının eserleri de yeraldı. İzmirli 2 seramik sanatçısı Yıldız Şima ve Yurdagül Pakalın Lyon'a giderek Türkiye’yi ve İzmir’i başarıyla temsil etti.
17 ülkeden 51 kadın sanatçının eserlerinin bulunduğu Lyon Belediye Sarayı’ndaki sergiyi 18 Ekim'de Başkan Raymond Barre açtı.
YILDIZ Çıtçı, Mübeccel Siber ve Nevin Zahal Tollu’nun resim, Yurdagül Pakalın, Yıldız Şima ve Öder Ünsal’ın seramikleriyle katıldığı sergi 28 Ekim'e kadar açık kaldı ve sanat çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.
1900’lü yılların başında kadın sanatçıların kendilerini kabul ettirmeleri, eserlerini sergileyecek salon bulmaları çok zormuş. Çok iyi bir sanatçı olmasına rağmen, sürekli erkeklerin gölgesinde kalan ve sergi açmakta güçlük çeken Fransız Lea Chapon, UFACSI’yi kurarak dünyadaki tüm kadın sanatçıları bir çatı altında toplamayı, karşılaştıkları güçlüklerle birlikte mücadele etmelerini amaçlamış. UFACSI bugün onlarca üyesiyle, dünyanın en güçlü sanatçı örgütlerinden biri.
İZMİR’de seramik denilince akla gelen ilk isimlerden olan Yıldız Şima, Lyon Sergisi’ne kelebek formunda yeni çalışmalarıyla katıldı. Vargücüyle gençlerin ve yeni seramikçilerin yetişmesine çalışan Şima, kendisine az zaman ayırabilen bir sanatçı. Bildiklerini gençlere aktarmaktan zevk duyan Şima, seramik sanatının İzmir’de sevilmesinde ve yaygınlaşmasında büyük paya sahip. Sanatseverler, Şima’nın açacağı bir sergiyi merakla bekliyor.
LYON’daki ikinci İzmirli Yurdagül Pakalın. Seramikçi ve ressam olarak yurt dışında özellikle İtalya’da ülkesinden daha çok tanınan bir sanatçı Pakalın. 1999'U yurt içinde ve dışında, karma ve kişisel resim ve seramik sergileri, uluslararası konferanslar, atölye çalışmaları, radyo ve televizyon programlarıyla geçiren, ABD'nin Kaliforniya eyaletine kayıtlı Dünya Sanat ve Kültür Akademisi’nin ‘‘Humanitiy Doctor’’ diplomasını tüm hak ve imtiyazlarıyla alan Pakalın, bu yıl da boş durmadı.
ALMANYA, Fransa ve Rodos’ta çeşitli sergilere katılan Pakalın’ın pek çok uluslararası yayında makaleleri yayınlandı. 2000 yılında uzun zamandır ilgi duyduğu el yapımı kağıt tekniği ile de ilgilenen sanatçı Avusturya’da Prof. John Gerhard ile çalıştı. İtalya’da Uluslararası El Yapımı Kağıt Sanatçıları Kongresi’ne (IAPMA) ve workshoplara katıldı, kuruluşa üye kabul edildi. Geleneksel ve Türk seramiğini peşpeşe konferanslarla tanıtan Pakalın’ın el yapımı kağıt tekniğiyle gerçekleştirdiği resim-kolaj ve rölyef çalışmalarını en kısa zamanda İzmir’de de görmeyi diliyoruz.
Sinema zamanı
6. AVRUPA Filmleri Festivali - Gezici Festival dün başladı. 23 Kasım'a kadar sürecek festivale Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Sanat ev sahipliği yapıyor. Bu yıl festivalde sansüre uğramış Türk filmleri de sunuluyor. Ephemera Derneği ve Burçak Evren ile Agah Özgüç’ün katkılarıyla hazırlanan, sansüre uğramış filmlerle ilgili afişler, fotoğraflar ve belgelerden oluşan sergi de festival süresince görülebilir.
ADREI Tarkovski’nin filmlerinden oluşan toplu gösterimde, 'Sinemanın Şairi' olarak tanımlanan yönetmenin 'Stalker', 'Andrei Ruhlev' ve 'Ayna' adlı filmleri gösteriliyor.
AVRUPA’nın en iyileri bölümünde Ingmar Bergman’ın 'Utanç', Ildiko Enyedi’nin 'Benim Yirminci Yüzyılım', Milos Forman’ın 'Koşun İtfaiyeciler', Pedro Almorovar’ın 'İhtiras Labirenti', Alain Resnais’in 'Amerikalı Amcam', Claude Lelouch’un 'Bir Kadın ve Bir Erkek' ve Pantelis Voulgaris’in 'Taş Yıllar' adlı filmleri yeralıyor.
AVRUPA'dan yeni filmlerin yer aldığı Avrupa Avrupa bölümünde ise Fred Kelemen’in 'Alacakaranlık', Veit Helmer’in 'Tuvalu', Ivan Nitchev’in 'Kıyametten Sonra', Frederic Fonteyne'in 'Pornografik Bir İlişki', Luc ve Jean Pierre Darnenne’in 'Rosetta', Ben Hopkins’in 'Thomas Katz’ın Dokuz Yaşamı', Peter timar’ın '6:3', Jos Stelling’in 'Ne Trende Yer Var Ne De Uçakta' ve Derviş Zaim’in 'Filler ve Çimenler' adlı filmleri yer alıyor.
KISA filmde, Polonya’nın dünyaca ünlü Lodz Film Okulu’nun kuruluşundan günümüze dek gerçekleştirdiği önemli eserlerden toplu gösteri sunulacak. Ayrıca Çek Jiri Trinka’nın toplu gösterimi de festival programında. Ünlü yönetmenlerden kısa filmlerdeyse Jean-Luc Godard, François Truffaut ve Tony Scott’un eserleri var. Bağımlılık Yapan Maddelere Karşı 24 Senaryo adlı proje kapsamında da Fransa’da çekilen 6 kısa film yer alıyor.