Güncelleme Tarihi:
İşlegen İstanbul'da
İZMİRLİ Şefkat İşlegen'in, İstanbul Destek Reasürans Sanat Galerisi'nde açtığı sergi övgü topladı. 1999'u başarılı geçiren, Almanya, İstanbul ve İzmir'deki sergileri beğenilen İşlegen, 2000'in ilk günlerinde İstanbullu sanatseverleri etkiledi. Linol, metal gravür ve monoprint baskı tekniklerini kullanan sanatçı, makinalaşmış dünyamızda doğa ile yakınlaşamadığımızdan yakınıp bunu eserleriyle kurmaya çalışıyor. Genellikle objeleri soyutlayarak üç temel lekeyi kullanan sanatçı için siyah vazgeçilmez. Sergi 11 Şubat'a kadar açık kalacak.
Oscar'lı karikatürler
16. AYDIN Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın sergisi 31 Ocak Pazartesi günü saat 18.30'da İZFAŞ Sanat Galerisi'nde açılacak. Dünyanın en çok katılımlı karikatür yarışmasında ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan yaklaşık 350 eser, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Arjantinli Hermenegildo Sabat, Amerikalı Darly Cagle, Latif Demirci, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Fransız Serguei Goizauskas, Hüsamettin Koçan, Avustralyalı Bill Leak, Belçikalı Ronald Libin, Turhan Selçuk ve Haslet Soyöz'den oluşan seçici kurul, bu yıl yarışmaya katılan yaklaşık 1500 eser arasından seçim yaptı. 350 eserin sergilenmeye değer bulunduğu seçim sonunda, ‘‘Karikatür Oscarı'' olarak nitelendirilen birincilik ödülü Romanyalı sanatçı Mihai Ignat'ın oldu. İtalyan Franco Origone ikincilik, Belçikalı O. Sekoer ise üçüncülük ödülünü aldı.
Dünya karikatürünün önemli isimlerinden oluşan seçici kurul, Turan Asan, Romanyalı Constantin Ciosu, Brezilyelı Claudio Antonio Gomez, Endonezyalı Jitet Koestana, Muhittin Köroğlu, Çin Halk Cumhuriyeti'nden Hou Xiao Qiang, İranlı Mostafa Ramezani, Japon Seigo Sakai, Polonyalı Mariusz Stawarski, İngiliz Ross Thomson, Rus Oleg Yudin ve İranlı Laleh Zeyaei'nin çalışmalarını da ödüllendirdi.
İzmirliler karikatür sanatının en önemli yarışmasının sergisini, 13 Şubat akşamına kadar, Kültürpark'taki İZFAŞ Sanat Galerisi'nde görebilir.
‘Seyredilesi Manzaralar’
HAKAN Doğanay, stand-up gösterisi ‘‘Seyredilesi Manzaralar''ı bugün saat 15.30'da Türk Amerikan Derneği'nde sergileyecek. Daha önce İstanbul, Ankara, Eskişehir, Antalya ve Bursa'da 43 kez sahnelenen gösteri büyük başarı kazanmıştı. Doğanay, ‘‘Yaşamımızın parçaları olan ancak toplumda karşı cinsler arasında konuşulamayan bir sürü konu var. Bu konular ayıp olarak nitelendiriliyor ama hemcinsler arasında gereğinden fazla konuşuluyor. İşte gösterimde buna parmak basıyorum. Bunu yaparken de dilimizin esnekliğini sonuna kadar kullanıyorum'' diyor. İTÜ Makina Mühendisliği mezunu Doğanay'ın yenilenen gösterisi ni kaçırmayın.
Özkan'ın üzüntüsü
EGE Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği son sınıf öğrencisi İsmail Özkan kaset hazırlığında. 24 yaşındaki sanatçı, kaset çıkarma hayalinin beş yıldır sürdüğünü fakat şanssızlığını bir türlü yenemediğinden yakınıyor. 2.5 yıl Ege TV'de canlı yayınlanan ‘‘Faslı Şahane'' adlı programda istek şarkıları seslendiren Özkan, ‘‘Her gün yeni bir şarkıcı piyasaya çıkıyor. 12 yıldır müzikle uğraşıyorum. Bu işin eğitimini alıyorum, televizyon ve sahne tecrübem var. Tek dezavantajım Türk Sanat Müziği söylemem. Ben de tarzımı biraz alaturkaya çevirdim. Prestij Müzik'le anlaştım. Kaset hazırlığına başladım. Genç meslektaşlarım arasında farklı bir tarz yaratmak için mücadele ediyorum. Pop söyleyip, eğitim almasaydım bu süre içinde üç tane kasetim çıkardı. Bu durum beni üzüyor'' dedi.
Yaratıcılığın yansıması
DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ödül rekortmeni, Moda Aksesuar Tasarımı Programı'nın iki öğrencisinin bitirme tezi olarak hazırladığı takı tasarımları göz kamaştırdı.
SON sınıf öğrencisi Özge Erbilen ‘‘Art Deco ve Takı'', Sonay Şeftalici ‘‘Pırlantalı Takıların Evrimi'' konulu tezlerini bölüm başkanı Doç. Dr. Suhandan Özay ve jüri önünde savundu.
TAKIDA iki dünya savaşı arasında ortaya çıkan ‘‘Art Deco'' tarzını konu olarak seçen Erbilen, hazırladığı gümüş broşlardan olumlu not aldı.
ELMAS ve pırlantanın tarihini tez konusu seçen Sonay Şeftalici ise hazırladığı takıları, öğrenci arkadaşlarının mankenlik yaptığı mini defileyle tanıttı. Dünyanın bir numaralı kıymetli taş işleme ve çıkarma firması De Beers'in geçen yıl düzenlediği yarışmada ikinci olan Şeftalici'nin pırlantalı tasarımlarını, uygulanabilirlik ve orijinallik açısından değerlendiren sektör temsilcileri, genç sanatçıyı övdü.
Başarılı program
KURULDUĞU 1990'dan bu yana her gün ileriye giden programın öğrencileri bugüne kadar yüze yakın ödül ve başarı dereceleri aldı. Programın en önemli özelliği, ‘‘üniversite-sektör'' işbirliğini sağlaması. 1999'da İzmir Ticaret Odası'nın kurduğu Takı Atölyesi'nde öğrenciler tasarladıkları takıları hayata geçiriyor. Program kapsamında üretilen ürünler ve tasarımlar hem eğitim, hem de sektöre katkı sağlayacak şekilde arşivleniyor.