Gürültü ölçmek 60 işten biri

Güncelleme Tarihi:

Gürültü ölçmek 60 işten biri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2012 00:00

Yaz aylarının en büyük şikayetlerinden biri olan gürültünün ölçümü yasalarla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verilmiş durumda. Ancak gürültü ölçümü müdürlüğün ilgilendiği 60 işten biri.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ata Erpolat, görev alanları içerisinde yönetmelik ne gerekiyorsa uyguladıklarını söyledi.
Her yıl yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte gündeme gelen gürültü konusu bu yıl, Çeşme Aya Yorgi Koyu’nda, işletme sahipleri ile yazlığı olan bir ailenin karşılıklı inatlaşması, konunun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a kadar gitmesiyle gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan gürültü kirliliği ile ilgili şikayetlerin takibi ve cezalandırılması müdürlüğün ilgilendiği 60 ayrı işten sadece biri. Üstelik tüm İzmir’de denetim sadece 3 personel ile yapılıyor. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ata Erpolat, Haziran 2010’da Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin gereklerini ayırım yapmadan uyguladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR SINIRLARININ İÇİ-DIŞI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği uyarınca büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerlerdeki şikayetleri değerlendiriyor. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde aralarında Konak, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Seferihisar ve Torbalı’nın bulunduğu ilçelerde yapılan protokol çerçevesinde gürültü ile ilgili denetim ve cezalandırma belediyeler tarafından yapılıyor. Metropolde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamayan ilçelerdeki gürültü denetiminden ise İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, protokol imzaladığı belediyeleri sadece denetliyor. Belediyeler gürültü konusundaki faaliyetlerini belirli periyotlarda müdürlüğe rapor ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları dışında kalan Çeşme, Dikili, Bergama, Beydağ, Kınık gibi ilçelerde ise denetim ve cezalandırma işi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait.


YÖNETMELİK HASSAS ALAN ÜZERİNE
Haziran 2010’da yürürlüğe girdikten sonra bir kez değişikliğe uğrayan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği müzik yayını yapılan alanları “Çok Hassas Kullanım Alanları” ve “Hassas Kullanım Alanları” olmak üzere iki gruba ayırmış durumda. Hastane, yatılı eğitim kurumları, huzurevleri gibi tesislerin çevreleri olarak tanımlanan çok hassas kullanım alanlarında açık ya da yarı açık mekanda müzik yayını kesinlikle yasak. Konutların çevresi olarak tanımlanan hassas kullanım alanlarında ise açık ve yarı açık mekanda müzik yayınına 5 desibelin altında olmak şartıyla 24.00’e kadar izin veriliyor.

Haberin Devamı

YÖNETMELİĞİ UYGULUYORUZ
Gürültü konusunun yaz ayları ile birlikte gündeme gelen en önemli şikayet konusu olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat, yönetmeliğin emrettiği noktaların tamamını yerine getirdiklerini dile getirdi. Müdürlük olarak doğal sit alanlarından yapı denetim ile ilgili işlere, inşaat malzemelerinin standardının denetlenmesinden imar ile ilgili işlere kadar 60 ayrı görev alanları olduğunu dile getiren Erpolat, “Gürültü denetimi de bizim işlerimizden bir tanesi. Bütün görevlerimiz gibi onu da eksiksiz yapmaya çalışıyoruz. Yetki devri yaptığımız yerler dışındaki bütün bölgeleri 3 kişilik ekibimizle sürekli kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Bir yandan da bize gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Denetim ya da şikayet sonucu ortaya çıkan her türlü yönetmeliğe aykırı durumda yönetmelik ne emrediyorsa kişi ayrımı yapmadan uygulamaktan kaçınmıyoruz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gürültü ölçümünde belediyelere yetki verme yanlısı olduğunu anlatan Erpolat, belediyelerin gerekli koşulları yerine getirmeleri, personellerini eğitmeleri, gerekli cihazları almaları durumunda yetki devri yapabileceklerini, ancak belediyelerin pek bu konuda istekli olmadıklarını söyledi.
Bu yaz sezonunda Çeşme’de beş ayrı işletmeye gürültü nedeniyle ceza kestiklerini belirten Erpolat, “Biz denetimlerimizi sürdürüyoruz. Sezon başından bu yana Çeşme’de hatta son şikayet konusu olan bölgede beş işletmeye ceza uyguladık” diye konuştu.
Vatandaşların gürültü konusunda başvuracakları ilk yerin metropol içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ya da ilçe belediyeler olduğunu sözlerine ekleyen Erpolat, “Belediye sınırları dışında şikayet merci biziz ancak örneğin sokak düğünlerinden kaynaklanan gürültüleri şikayet etmek isteyen vatandaş belediye zabıtasını bulamadığı durumda Kabahatlar Kanunu uyarınca en yakın kolluk kuvveti olan polis ya da jandarmaya şikayet edebilir” dedi.

Haberin Devamı

HASSAS ÖLÇÜM
Şikayet üzerine ya da belirli aralıklarla yapılan gürültü kirliliği ise pek çok teknik ayrıntıya dikkat edilmesi gereken bir iş. Gürültü şikayeti alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekibi şikayetin geldiği yere gittiklerinde ilk iş olarak bölgedeki rüzgar hızını ölçüyor. Rüzgar hızı 5 m/s’nin üzerinde ise ölçüm yapılamıyor. Eğer rüzgar hızı uygunsa bu sefer şikayet yapılan yerden 8 dakika boyunca ses ölçümü yapılıyor. Ardından gürültünün kaynağına gidilerek müzik kapatılıyor ve ilk ölçümün yapıldığı yerden ikinci kez 8 dakikalık ölçüm yapılıyor. Her iki ölçümün arasında ‘arka plan sesi’ adı verilen farkın 5 desibelin altında çıkması durumunda herhangi bir ceza uygulanmıyor. Fazla çıkması durumunda ise işletmeye 18 bin TL ceza yazılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!