Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da başlayan 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin 38 ülkeden katılımla gerçekleşen kapanış oturumu İzmir Ticaret Odası (İTO) ve Marmara Grubu Vakfı işbirliği ile Swissotel Grand Efes'te gerçekleştirildi. Toplam 13 mevcut ve eski cumhurbaşkanlarının yanı sıra bakanlar, milletvekilleri ve büyükelçilerin katıldığı toplantıda açlık, yoksulluk ve yolsuzluk temalı bir panel de düzenlendi. Panelin açılışında konuklara seslenen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 60 yılın en büyük küresel krizinin geride bırakıldığını belirterek küresel krizin miras bıraktığı borç sorununun global büyümeyi de sınırlayıcı bir faktör olduğunu vurguladı. Dünyadaki toparlanmanın arzulandığı kadar güçlü olmadığını, ekonomik büyümenin zayıf kaldığını aktaran Şimşek, bir çok gelişmiş ülkenin istihdam yaratmakta zorlandığını, gelecek 10 yılda 200 milyon işsize ek olarak 400 milyon kişiye daha iş yaratmak gerekeceğine işaret etti.
“EVİMİZİ DÜZENE KOYDUK”
Küresel enerji talebinin de hızla arttığına, bütün bu sorunlara karşı inovasyon, tasarruf ve küresel işbirliği gerektiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, gelir dağılımındaki eşitsizliğin de düzelmediğini, bozulduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını iyileştiren nadir iki ülkeden biri olduğunu da belirterek “Küresel kriz öncesi döneminden daha yüksek bir milli gelire sahibiz. İşsizlik oranları krizle birlikte çok hızlı yükseldi ama aldığımız tedbirler sayesinde hızlı şekilde kriz öncesi dönemin altına düşürdük. Biz yoksulluğu da azalttık. İleri doğru baktığımızda evimizi düzene koyduk. Milli gelire oranla bütçe açığını düşürdük. Bankacılık sektörü küresel krizde hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan güçlü bir sermayeyle yoluna devam etti” açıklamalarını yaptı.
“6. BÖLGE TÜRKİYE'NİN ÇİN'İ OLUYOR”
Şimşek, 2050 yılına kadar milli gelirde pek çok G7 ülkesini geride bırakacaklarını düşündüğünü de vurgulayarak dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bunun için katma değeri yüksek üretim yapmak ve eğitime yatırım yaparken rekabet gücünü artırmak gerektiğini kaydeden Şimşek, Ar-Ge'ye de büyük önem verdiklerini ifade etti. Şimşek, bu büyümeye zemin oluşturması için geçtiğimiz günlerde açıkladıkları Yeni Teşvik Sistemi'ni de yabancı konuklara anlattı. Yeni sistem ile “muazzam teşvikler” verildiğini söyleyen Şimşek, şunları söyledi:
“Türkiye'nin neresinde yatırım yaparsanız çok güçlü destekler var. Vergileri neredeyse sıfırladık. 6. bölgede tamamen kaldırdık. Gelir vergisi, sosyal güvenlik primi yok. Kurumlar vergisi bile yüzde 90 indirimli. Türkiye'nin doğusu, güneydoğusu Türkiye'nin Çin'i oluyor. Ona aday. Tüm bunlar refah artışı için. Yollar, eğitim yetmiyor. Yolsuzlukla da mücadele etmemiz lazım. O nedenle son yıllarda Türkiye uluslar arası yolsuzluk algılama endeksinde de geri sıralara düşerek büyük bir mesafe kat etti.”
İTO'DAN “KRAVATSIZ YAZ DAVOSU'NA DAVET
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise kışın yapılan Davos Ekonomik Forumu'na değinerek “Davos kış koşullarında yapılıyor. Herkes kürk yakalı montlarla görüntü veriyor. Yarın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e gideceğim. Destek alabilirsem 2012 Ağustos-Eylül aylarında Çeşme'de düzenlemeyi düşündüğümüz Yaz Davosu'na davet edebilirim. O zaman hepinizi Çeşme'de görmeyi dilerim. Kürk yakalı mont, eldiven ile değil, kravatsız spor bir kıyafetle, terliklerle dünyanın bir çok başka sorunu birkaç oturumda konuşulabilir” dedi. Demirtaş ayrıca İzmir'e yatırım çağrısı yaptı.
Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, aralıksız 15 yıldır sürdürülen etkinliğin dünden bugüne geldiğine işaret ederek “Bugün İstanbul'dan kalkıp huzurlarınıza geldik. İzmir'de bronz yılımızı yaşama şansına erdik” diye konuştu.