Güney’in kaderini şarap değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Güney’in kaderini şarap değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 00:00

Denizli’nin geçim kaynağı tütün ve üzümden olan şirin ilçesinin kaderi, ziraat yüksek mühendisi Yasin Tokat’ın 15 yıl önce başlattığı çalışmalarla değişti.

Haberin Devamı

DENİZLİ’nin 6 bin 300 nüfuslu, geçim kaynağı üzüm ve tütün olan ilçesi Güney’in kaderini Pamukkale Şarapları’nın sahibi Yasin Tokat değiştirdi. 1995 yılında bölgedeki üzüm üreticilerine Amerikan asması dağıtan Tokat, bağını değiştirip şaraplık üzüm üretenlere de ürünlerini alma garantisi verdi. Tokat, yıllar içinde çiftçilere önce 240 bin asma fidanı dağıttı, ardından anaç asmanın aşılanması için on binlerce Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere, Narince, Misket, Merlot, Chardonney, Cabarnet Sauvignon, Sauvignon Blanc aşı kalemlerini bedelsiz verdi.
Tokat’ın girişimiyle bağlarını değiştiren ve geliri artan üreticileri görenler, hükümetlerin politikalarının da etkisiyle, tütün ekim alanlarını şaraplık üzüm bağlarına dönüştürmeye başladı. 1995’te 15 bin dekar olan şaraplık üzüm alanı 30 bin dekara yükseldi. İlçenin bağlarında üretilen üzümlerin yüzde 95’i şaraplık olu. İlçede üretilen şarap miktarı yılda 5 milyon litreye yükseldi.

Diğerleri de geldi

Pamukkale Şarapları’nın bölgede yaptığı atak, diğer firmaların da dikkatini çekti. Türkiye’nin önde gelen şarap firmalarından Kavaklıdere, Sevilen ve Doluca, Güney’de 400-500 dekar büyüklükte kendi bağlarını kurarak şaraplık üzüm üretimine başladı. Ayrıca Diren, Mey, Vinkara da şaraplık üzümleri bir  bölümünü Güney’den almaya başladı.

Güney, şarap otoritelerinin de dikkatini çekmeye başladı. Wine of Turkey (WOT) platformunun düzenlediği değerlendirme turları çerçevesinde Alman tadımcılar ilçede ağırlandı. Almanya’dan gazeteci yazar Dr. Rolf Clein, Emily Albers’in sahibi Emily Albers, şarap sektörünün önemli isimlerinden Niko Rechenberg ve Wine Of Turkey Platformu Başkanı Taner Öğütçüoğlu, Güney’e gelerek Pamukkale’de çok sayıda şarap tattı. Ummadıkları sunumla karşılaştıklarını dile getiren Alman konuklar, bunun Türk şarapçılığı için olağanüstü bir aşama olduğunu dile getirdiler.

Haberin Devamı

Yasal düzenlemeler sıkıntı yaratıyor

Türkiye Şarap Üreticileri Derneği İkinci Başkanı da olan Yasin Tokat, bölge tarımına sosyal sorumluluk düşüncesiyle katkı sağladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Güney, bugün Türkiye’nin önemli şaraplık üzüm üretimi yapılan bölgelerinden biri oldu. Ancak şarapçılık sektörüne bizim kadar, ekonomiye yön veren kamu kuruluşlarının da aynı duyarlığı göstermesini bekliyoruz. Çünkü şu anda gerek vergiler, gerekse diğer yasal düzenlemeler sektörün belini kırmaktadır. Ayağa kalkmak için devletin bu konudaki kösteklerinin aşılması ya da ortadan kalkması gerekmektedir. Biz tüm bunlara rağmen üretici firmalar olarak gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde üstümüze düşeni yapmaya devam etme kararlılığımızı koruyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!