Güncelleme Tarihi:
Bıçakçı, deniz mevsiminin açılmasıyla vatandaşları aşırı güneşlenmeye karşı uyararak, “Her yıl güneş ışınları daha zararlı hale geliyor. Mor ötesi ışınlar ve UVB ışını cildimizde renk değişikliği yaratır, hücrelerimize kadar bu ışın ulaşır. Bu da büyük hasar oluşturabilir” dedi.
Kanser habercisi
Küçük çocuklarda kemik gelişimi ve yaşlılarda erimesine karşı dikkatli olunmasını isteyen Bıçakçı, yaz aylarında saat 10.00-14.00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğini belirtti. Gölgede de ultraviyole ışınları alındığını ifade eden Bıçakçı, cilt lekelerine dikkat çekti. Güneş yanıklarının ve lekelerinin omuzlarda ve ellerde oluşabileceğini belirten Bıçakçı, “Bu lekeler ileride kanser olmanın habercisidir. O nedenle güneşten korunmak için koruyucular mutlaka kullanılmalıdır. Yüksek faktörlü koruyucuların koruyuculuğu da yüksektir. Bunları da cilt tipinize göre seçerek gün içinde tekrar tekrar kullanın” dedi. Dr. Bıçakçı, havuç yağı, kakao yağı gibi yağların cilt lekelenmelerine yol açacağı konusunda uyardı, renk, şekil ve görünüm değişikliği gösteren benlerin mutlaka doktora gösterilmesi gerektiğini vurguladı, şunları söyledi:
Doktora başvurun
“Her kahverengi ben tümördür. Ama iyi huyludur. Bunların kötü tümöre çevrilmesi mümkündür. En tehlikelisi de ‘melenom’ denen tümördür. Ben hızlı büyüyor, renk siyahlaşıyorsa, çarpma olmadığı halde kanama oluyorsa, çevresinde benler oluşuyorsa hemen doktora başvurulmalı. Ailesinde melenom öyküsü olanlar risk altındadır ve çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü melenom kalıtımsal bir hastalıktır. Melanom deri kanserlerinden biridir. Erken yakalandığında tamamıyla tedavi edilebilirken; geç yakalanan, ilerlemiş vakalar öldürücü olabilir.”