Gündoğdu, doğal jeopark ilan edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Gündoğdu, doğal jeopark ilan edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2012 10:17

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Babadağ'daki Gündoğdu Mahallesi'nin doğal jeopark ilan edilmesi gerektiğini söyledi.


Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, yapılan araştırmalar sonucu her yıl 3-12 santimetre arasında kaydığı belirlenen ve afete maruz bölge ilan edilerek TOKİ tarafından Hacı Eyüplü Mahallesi'nde yapılan konutlara taşınmaları sağlanan Babadağ'daki Gündoğdu Mahallesi'nin doğal jeopark ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Pamukkale Üniversitesi'nin 2000 yılında, Hacettepe Üniversitesi ve Japonya'dan Tokai Üniversitesi ile birlikte yaptığı çalışma sonucu, her yıl 3-12 santimetre arasında kaydığı belirlenen Babadağ İlçesi'nin Gündoğdu Mahallesi, 2002 yılında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Afete Maruz Bölge ilan edildi. Yapılan girişimlerle TOKİ, mahallede oturanların taşınması için Denizli'nin Hacı Eyüplü Mahallesi'nde 406 afet konutu ve 51 işyeri yaptı. Şubat ayında yapılan törenle kuralar çekildi ve evler hak sahiplerine teslim edildi. Gündoğdu Mahallesi'nde oturan vatandaşların büyük bölümü yeni evlerine taşınırken, bir bölümü hala evlerini boşaltmadı. Kaymakamlık, boşaltmayan ailelere evlerini tahliye etmeleri için sık sık bildirimde bulunuyor.
Bölgeyi yakından tanıyan ve 2000 yılında yapılan çalışmalarda Pamukkale Üniversitesi ekibinin başında bulunan Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, bölgenin doğal jeopark ilan edilmesi gerektiğini savundu. Mahalle halkının biran önce yeni konutlara taşınması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kumsar, “Gündoğdu Mahallesi jeolojik araştırmalar için mükemmel bir yer. Uluslararası boyutta da tanınıyor. Bu mahallenin doğal jeopark ilan edilmesi gerekiyor” dedi.
Bölgenin jeopark ilan edilmesi için gerekli işlem ve prosedürleri araştıracağını kaydeden Kumsar, “Oradaki yapıların hepsi yorulmuş ve hasar görmüş binalar. Binaların mevcut durumlarında bile oturulması zor. Bölgede meydana gelebilecek olan orta şiddetle bir depremde heyelan hızlanıp evler yıkılabilir. Evlerde oturanlar biran önce taşınmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!