Kadri KAYA / AYVALIK(Balıkesir), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 13:16
BALIKESİR’in Ayvalık İlçesi’nde yap-işlet-devret modeliyle yapılıp, 3 yıl önce devreye giren atık su arıtma tesisinin 17 Aralık’tan bu yana çalıştırılmayarak günlük 4 bin metreküp kanalizasyon atığının doğrudan denize bırakıldığı ortaya çıktı. Arıtma tesisini işleten şirket, Ayvalık Belediyesi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden hakedişlerini alamadıkları için faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı. Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Ayvalık- Gömeç Müdürü Saadettin Gezen, "Korkulacak bir şey yok. Talimat gelsin 1 saat sonra düğmeye basar çalıştırırız" dedi.
Ayvalık’a 15 milyon lira harcanarak yaptırılan atık su arıtma tesisi 19 Kasım 2013 tarihinde faaliyete girdi. Elektroflükasyonlu Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini çalıştıran Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi, Ayvalık Belediyesi’nden 1 milyon 900 bin, Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nden 2 milyon 500 bin lira alacağını tahsil edemediği gerekçesiyle tesisin çalışmasını durdurdu. Müdür ve bekçi dışındaki 8 personelin işten çıkarıldığı arıtma tesisinin kapısına kilit vuruldu. Günde 4 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine ait tesisin çalışmalarının durdurulduğu Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (BASKİ) de bildirdi. 17 Aralık’tan bu yana Ayvalık’ın atık suyunun arıtılmadan denize deşarj edildiği bildirildi.
ALACAKLARIMIZI TAHSİL EDEMEDİK
Şirket tarafından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ayvalık Belediyesi’nden 11 aylık, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonlaki 5 aylık dönemde hak edişleri alamadıkları belirtildi. Açıklamada, "İçine düştüğümüz dayanılmaz maddi ve manevi sıkıntıdan dolayı işletilemez hale gelen tesisin faaliyeti 17 Aralık 2015 tarihi itibariyle elimizde olmayan sebeplerle durdurulmuştur" denildi.
’DENİZ PARÇALAR, KORKULACAK BİR ŞEY YOK’BASKİ
Ayvalık-Gömeç Müdürü Saadettin Gezen ise, atık su arıtma tesisinin alacakları nedeniyle değil şirketin konkordatoya gitmesi, işverenin ekonomik gücü olmaması nedeniyle kapandığını söyledi. Deniz deşarjının 1200 metre uzunlukta ve 35 metre derinlikte olduğunu ve bırakılan atıkların anında parçalandığını iddia eden Gezen, "Şimdilik, korkulacak bir şey yok. Talimat gelsin 1 saat sonra düğmeye basar çalıştırırız. BASKİ olarak çalıştırmaya talibiz. Sıkıntı yok" dedi.
BASKİ’nin 10 gün öncesine kadar çevre izni bulunmadığı ileri sürülen şirketten bu izni alması ve kapasite arttırımına gitmesini istediği de kaydedildi.